Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Sommaren är ett andrum från mobbning på jobbet – låt de anställda återvända till nolltolerans

Nu är det sommar och semestertid, vilket för många innebär ett andrum från ett allt för vanlig och oacceptabelt fenomen. Så många som 420 000 (Arbetsmiljöverket) personer upplever mobbning och trakasserier på sina arbetsplatser. Det tycker vi är 420 000 för många.

Mobbning på jobbet kan verka banalt, men för någon som dagligen får små nålstick eller pikar från andra kan det innebära ett allt sämre mående och att man till slut inte orkar vara kvar på sin arbetsplats. Oftast köper man då ut personen, vilket blir ytterligare en kränkning för den enskilda och en onödig kostnad för företaget. Exempel på mobbning är att det letas fel i allt den utsatta gör eller att ens arbete försvåras genom att viktiga dokument göms undan.

Vi anser att det som behövs för att motverka mobbning på jobbet är ett tydligt ledarskap. Om det finns en chef som är tydlig och som dessutom visar vad som gäller så kommer mobbning inte få något utrymme.

Med ett tydligt ledarskap motverkas inte bara möjligheterna till att prata skit om varandra, utan också förutsättningarna för att utesluta någon. Om chefen finns på plats och har nolltolerans mot mobbning och trakasserier så blir det svårt för dem, som av någon anledning, har behov av att trakassera eller mobba någon att göra det. 

För oss är det självklart att en ledare också vågar sätta ner foten i frågor som rör den psykosociala arbetsmiljön. Utöver minskat lidande så sparar företagen pengar, pengar som i stället kan användas till att bibehålla ett bra arbetsklimat.

Genom att vara en bra och närvarande ledare motverkar du inte bara mobbning på jobbet, utan du bidrar till en trygg arbetsgrupp och du får ett attraktivt företag dit människor vill söka sig.

Vi önskar också att dagens chefer ska utbildas om hur mobbning fungerar och vilka konsekvenser det har. På så sätt får de verktyg för att kunna motverka mobbning.

Nina Jansdotter, författare, föreläsare och expert på sociala medier

Linda Mathiasson, ordförande Steg för steg, för en bra psykosocial miljö

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel