Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Socialdemokraterna säljer ut svenska arbetsvillkor till EU

Socialdemokraterna har den senaste tiden jobbat hårt för att mer och mer av Sveriges välfärd skall styras av EU. Dessa planer offentliggjordes under ett toppmöte i Göteborg 2017, där den svenska lagstiftningen låg som en dörrmatta när EU-ledarna anlände för att ge EU mer makt i sociala och arbetsmarknadsmässiga frågor.

Sedan dess har det gått fort. Bland annat har S nyligen röstat ja till att EU skall tvångsdela svenska familjers föräldraledighet, och näst på tur att säljas ut är de svenska arbetsvillkoren.

Nu i veckan röstar Europaparlamentet om hur arbetsvillkor runtom i Europa skall se ut. För att åstadkomma detta föreslår man bland en ny, gemensam arbetsmyndighet för hela EU. Man röstar även om att ge EU rätt att lagstifta om vilka arbetsvillkor som gäller i Sverige.

Läser man dessa förslag i sin helhet är det tydligt att den långsiktiga planen är en total harmonisering av arbetsrätten inom EU; där saker som A-kassa, avtal och villkor skall vara lika inom hela unionen. Detta öppnar upp för att försämra skyddet för svenska arbetare, då man måste anpassa sig efter länder som har en betydligt mindre ambitiös arbetsrätt än Sverige. Socialdemokraterna har själva kallat förslagen för ”oacceptabla”, och erkänt att det ”riskerar att kraftigt påverka den svenska modellen”. Trots detta röstar de nu alltså ja.

Sverigedemokraternas inställning är att svenska löntagares rättigheter skall beslutas av svenska folket själva - inte av politiker i Bryssel, med låg eller obefintlig kunskap om vilka förutsättningar som råder i Sverige. Att Socialdemokraterna nu väljer att rösta igenom en klar försämring av den svenska modellen är inget annat än ett enormt svek.

Så länge S fortsätter att sälja ut makten över arbetsmarknaden till Bryssel kommer Sverigedemokraterna att säga ifrån. Och vi tror att väljarna också kommer att göra det i valet i maj.

 

Sven-Olof Sällström (SD) Arbetsmarknadspolitisk talesperson

Charlie Weimers (SD) Kandidat till Europaparlamentet

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel