Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Socialdemokraterna går Sverigedemokraternas ärenden

I skrivande stund förhandlar riksdagens migrationskommitté om ett förslag till en bred och långsiktig migrationspolitisk överenskommelse. Att splittringarna mellan partierna skulle vara många är nog ingen förvånad över. Det som däremot är förvånande är hur snabbt det gick för Socialdemokraterna och deras ungdomsförbund SSU att svika januariavtalet, att överge asylrätten och att kasta den humana synen på migration över bord.

För oss i Centerpartiets ungdomsförbund, CUF, är det helt otänkbart att införa volymmål, att motverka familjeåterföreningar eller på något annat sätt bidra till att inskränka människors rätt att få söka asyl.

En stram migrationspolitik á la Sverigedemokraterna kommer inte lösa de problem som Sverige och Dalarna hanterar eller står inför att hantera. Problemet är att de personer som kommit till vårt land och län inte får de förutsättningar som behövs för en lyckad integration.

Idag är det inte ovanligt att nyanlända sätts i en skolbänk där de får undermålig språkundervisning och att de bollas runt mellan olika ineffektiva åtgärdsjobb som inte gör annat än att hålla sysselsättningsgraden på en nivå som ser bra ut.

De människor som tagit sig till vårt län har drivkrafter, ambitioner och drömmar om att skapa en bättre tillvaro för sig själv och sina nära i vårt fantastiska Dalarna. Att sparka runt dem som en fotboll mellan kommun, myndigheter och verkningslösa åtgärdsjobb är inget annat än ett slöseri på människors kunskaper och kompetenser.

Vad Sverige och Dalarna behöver är kraftigt sänkta skatter på jobb och företagande för att möjliggöra för fler att komma i arbete, att kvalitén på SFI-undervisningen stärks för att fler ska kunna lära sig svenska, att fler får chansen att kombinera jobb, utbildning och språkinlärning samt att fler incitament skapas för att få fler att gå från bidrag och åtgärdsjobb till riktiga jobb med en riktig lön.

Det är helt enkelt Sveriges krångliga, långsamma och fruktansvärt dåliga system som är problemet – inte migrationen i sig. Att då göra som Socialdemokraterna i regeringen och överge sina solidariska och humanistiska principer för en politik som kränker asylrätten och splittrar familjer är inget annat än ett populistiskt försök till att vinna tillbaka de väljare som gått till Sverigedemokraterna.

Vilken väg väljer Dalarnas socialdemokrater och SSU:are? Kommer ni att stå upp för asylrätten och för den humana synen på migration eller tänker ni lyda ni under partipiskan och gå Sverigedemokraternas ärenden?

Linus Karlén, distriktsordförande CUF Dalarna

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel