Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Småföretagen viktiga för Dalarnas export

Småföretagen i Dalarna står idag för en tredjedel av länets export. De är därför oerhört viktiga för länet. Men mindre exporterande företag är mer känsliga för sämre tider än större. Därför behöver de extra stöd nu när högkonjunkturen mattas av.

Om vi tittar tillbaka fem år i tiden så ser vi en rekordstor exportökning från länets företag. Från 2014 till 2018 har länets företag ökat sin export från 25,6 miljarder kronor till 33,3 miljarder, en ökning på 29,9 procent.

De små och medelstora företagen i Dalarna har, år efter år, blivit allt viktigare i denna exportökning och står i dag för en rekordstor andel av länets totala export. I dag står de för 29 procent av länets totala export, 2014 var andelen 26,9 procent.

En orsak till detta är att det blir fler och fler små och medelstora företag som exporterar. En annan är att företagen hittar fler marknader.

Vi måste således se till att de har bra förutsättningar att fortsätta att öka sin export. Och att de får den hjälp de behöver om tiderna blir sämre.

Om framtiden vet vi inget säkert. Men en sak vet vi dock från historiska fakta och det är att exporterande småföretagen är känsliga för sämre tider. Under senaste lågkonjunkturen, efter finanskrisen, minskade antalet exporterande företag i Sverige. Det tog sju år innan vi hade lika många exporterande företag igen. Idag, när småföretagen har ökat sin andel av exporten, skulle ett sådant tapp bli kännbart för hela samhällsekonomin.

Erfarenheten som gjordes under senaste lågkonjunkturen, med tusentals småföretag i landet som helt lämnade exportmarknaden, för att i många fall inte återkomma, var att de mindre företagen behövde tillgång till finansiering och konsultativt stöd.

Därför startades 2015, efter ett direktiv från dåvarande handelsminister Ann Linde, regionala exportcentra i princip i varje län i landet. I Dalarna heter det ”Regional exportsamverkan Dalarna”.

Vart femte industriföretag i Sverige uppger att de har svårt att få lån, enligt en ny rapport*.

Vi på EKN, som är en av parterna i den regionala exportsamverkan, gör tusentals företagsbesök per år och kan bekräfta den bilden. Vi jobbar i nära samarbete med företag och bank för att hitta lösningar när finansieringen är en utmaning. När banken kan försäkra sin risk hos EKN blir det lättare att ge företaget lån eller checkkredit.

Vårt samarbete inom Regional exportsamverkan Dalarna gör att fler exportaffärer blir möjliga. EKN vill finnas där som affärspartner och bollplank. Särskilt när högkonjunkturen mattas av. Så;

Vi måste noga följa Dalarnas små och medelstora företags exportutveckling.

Vi måste reagera snabbt på företagens behov.

Bankerna är företagens viktigaste affärspartners. Vi exportfrämjare kompletterar marknaden. Exportsamverkan Dalarna och länets bankkontor behöver samarbeta ännu mer. Brist på finansiering får inte omintetgöra en exportsatsning, när det finns alternativa lösningar.

Och sist men viktigast, du företagare som behöver stöd, tveka inte, kontakta någon av oss inom den regionala Exportsamverkan, vi finns till för dig.

Carl-Johan Karlsson, affärsområdeschef, små- och medelstora företag, EKN

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel