Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Sluta använda Dalälven som soptipp - vi som bor nära älvarna måste ta ansvar

Så länge det finns folk som använder älvarna som soptippar kommer inte haven att kunna tillfriskna. Dalälven är inget undantag.

Vissa strandsträckor är fulla med allsköns bråte. Flytblock och plaster av olika slag ligger inklämda i bergskrevor och buskage. Vid högvatten och blåst skavs materialet sönder och bildar miljoner av små plastpartiklar. I bland kan det se ut som rena issörjan och vid nästa besök har det mesta sköljts bort.

Mikroplasterna hamnar i vattendrag, sjöar och så småningom i havet. Fiskar, fåglar och andra djur luras och tror att det är mat som de kan äta. Många djur får i sig  stora plastbitar som fastnar i magen och tarmarna och går en plågsam död tillmötes. Fiskarna får i sig mikroplaster och partiklarna hamnar hos människan som äter fisken.

Östersjön klassas som ett av världens mest förorenade hav. Havet är i akut behov av hjälp efter lång tids nedskräpning av oss människor, industrier och jordbruk.

Så låt bli att kasta skräp i Dalälven. Eftersom jag bor vid Bäsingens strand kan jag både se och iaktta hur det skräpas ned. Jag går varje sommar efter vissa strandsträckor och kan se vad "lortfolket" åstadkommit. En del båtfarare går iland och lämnar skräp som till exempel grillar, ölburkar, fiskegrejor, plastdunkar och till och med hela sopsäckar kvar på stranden.

Förankra båtbryggorna så att de inte åker med strömmarna i älven och dra upp och sanera de gamla. De innehåller för det mesta impregnerat virke och flytblock av frigolit eller plasttunnor. Ta reda på det impregnerade spinket när ni tillverkar nya bryggor. Virket hamnar annars i vikar och vassar som både försurar och förpestar miljön och som nästan aldrig ruttnar ner.   

Och surra fast plastdunkar, leksaker, plastpåsar med mera så att de inte hamnar i vattnet. När en vanlig plastpåse åldras och vittrar sönder bildas miljontals små mikroplaster som är farliga både för människor och djur. Plasten försvinner aldrig. 

Genom att göra folk som bor vid älvar och sjöar medvetna om vad nedskräpningen ställer till med, genom att förklara att det är vi själva som är skyldiga att förhindra fortsatt nedsmutsning, inte minst för våra barn och efterkommande generationer, och genom att anordna städdagar efter älvens stränder och sidosjöar får vi en snabb effekt, och utrustning finns.

Byt ut de gamla tvåtaktsmotorerna och använd helst miljöbensin.

Uppvakta kommuner, länsstyrelser, regering och riksdag för att få stöd och medel till städdagar, och ät ekologiskt så ofta du kan - då konstgödsel och bekämpningsmedel bidrar till övergödning av sjöar och hav.

Och upplys om EU:s vattendirektiv , nationerna ska värna och förbättra vattendragen.

Kurt Bertlin

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel