Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Skrämselpropaganda och utestängarpolitik

Det pågår en debatt om oss mellan socialdemokrater och liberaler i Dalarnas Tidningar. Roza Güclü Hedin och Örjan Fridner (S) uppmanar L i Falun att inte ta stöd från SD.

Liberalerna företräds i debatten av Åsa Nilser och Svante Parsjö-Tegner. Dessa är två av kommunens mest pålästa politiker. Vi är ofta ofta av annan åsikt, inte minst ifråga om migration, men vi lyssnar alltid på vad de har att säga. Beträffande frågor som skolpolitik, trafik och försiktighet med att lägga skattepengar på olika högtflygande projekt, delar vi ofta Liberalernas syn.

Falun har bytt ledning vid varje val sedan 1994, med undantag för 2014, då Centerpartiet bytte sida för att hellre låta S styra vidare än ge SD ökat inflytande. Det finns ingen permanent övervikt för det ena eller andra blocket i Falun och det måste alla partier leva med.

Vi anser att perioden med S-styre 2010–2018 med olika partners ledde Falun i fel riktning, med bland annat en missriktad trafikpolitik och förfärande snabbt ökande sociala kostnader. Vi avser därför att ge Falualliansen en chans att visa vad den går för.

Vår kommun är relativt liten och därför kan alla våra samhällen utvecklas, om vi förenklar pendling med såväl bil som buss. Falun har också en stor utvecklad potential som turistmål, men då måste tillgängligheten till framförallt Falu centrum förbättras. Falu kommun skulle också kunna attrahera mer kunniga människor och fler företag om vi hade en bättre bostadspolitik med enklare rutiner för att bygga egna hus och stugor samt bättre prioritering av unga i nyckelgrupper till hyreslägenheter. Kommunen behöver också finna vägar att gynna lokalt jord- och skogsbruk och annat naturbruk för att göra vår landsbygd mer attraktiv för företagare, boende och turister. I flera av dessa frågor anser vi att Miljöpartiet motarbetar möjligheterna att utveckla kommunens potential och att S väljer att stödja dem i detta.

Vi ser ingen anledning att motarbeta L eller Falualliansen till priset av att ge en allians mellan MP och S ny möjlighet att driva en politik i kommunen som vi anser missgynnar handel, turism, pendling och boende i kommunens olika delar.

I december kunde man i Dala-Demokraten läsa att S i Falun med bland andra Örjan Fridner och Roza Güclü Hedin vill skrota januariavtalet på riksnivå med bland annat Liberalerna. Det är märkligt att samtidigt som de vill bryta gällande avtal med L på riksnivå, så begär de av Liberalerna i Falun att de ska bli stödparti till S på kommunal nivå.

Vi tycker inte om den skrämselpropaganda och utestängarpolitik som S bedriver gentemot oss. Vi driver driva våra frågor för att representera våra väljare och bidra till att utveckla kommunen. Vi är för vår del beredda att samtala med alla för att hitta lösningar som vi tror är bra för Falun.

Mats Nordberg, Mikael Pettersson, Knut Scherman, Kjell Nylén, Tony Källgren och Jim Aronsson

SD fullmäktigegrupp i Falun

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel