Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Debatt: Skogsindustrins kampanj försöker dölja verkligheten - inom 20 år är all skog utanför skyddade områden avverkad

Nästa gång statliga Sveaskog går ut i en kampanj så hoppas vi det är med en konsekvensanalys av deras egen påverkan på miljön, skriver Magnus Fredrikson och Viktor Säfve.

Annons

LRF Skogsägarna, Skogsindustrierna, Bergvik skog och statliga Sveaskog kör just nu en mycket påkostad nationell reklamkampanj - ”Svenska Skogen”. Målet är att svenskar inom några år ska få en positiv syn på kalhyggesindustrins härjningar, och tro att trädplantager är samma sak som skog, och att skogen mår bra och bör brukas mer.

Men, verkligheten i skogen kan inte tapetseras över. Tillståndet för den biologiska mångfalden i skogen syns allt för tydligt.

LÄS MER: Miljöintressen måste få påverka jaktbeslut

Syftet med kampanjen sägs vara att folkbilda: ”kunskaperna om den svenska skogen hos allmänheten är låg”, säger man. Men vad säger allmänheten? Kanske borde vi undervisa skogsindustrin om vad deras skogsbruk har för konsekvenser för miljön och på skogen?

För är det någonstans kunskapsluckorna behöver fyllas igen så är det där, inte hos allmänheten, utan hos näringen. Den svenska skogen har på ett fundamentalt sätt förändrats, det är en så stor och genomgripande förändring att liknelser saknas. Vi har gått från ett mångfaldsrikt skogslandskap till monokulturer och industriskogar.

Internationellt sett så ligger Sverige i botten när det gäller naturvård. Kalavverkningarna är den enskilt största orsaken till förlusten av biologisk mångfald. Över 2000 skogsanknutna arter är nu uppsatta på rödlistan, en majoritet av dessa finns där på grund av skogsbruket och dess metoder.

Hela ekosystem förstörs, ekosystem som i bland tagit årtusenden och århundraden för naturen att bygga upp huggs av skogsnäringen ner på ett par dagar. 61 procent av skogsytan i Sverige har kalavverkats de senaste 60 åren, till detta kommer äldre avverkningar.

I den här takten så kommer all äldre skog utanför skyddade områden att avverkas inom 20 år. 43 procent av kända forn- och kulturlämningar är negativt påverkade eller skadade vid avverkning.

LÄS MER: Historiskt höga skogspriser: "Prisbilden i norra Sverige är mycket attraktiv"

Deras märkliga propaganda handlar bland annat om att de planterar fler småplantor än de äldre träd de fäller och att skogsnäringen menar att detta är ett bevis på att skogen mår bra.

Någon kommenterade deras påståenden med att likna detta med Östersjön: “det är som att säga att Östersjön mår bra bara för att den innehåller mycket vatten.”

Nästa gång statliga Sveaskog går ut i en kampanj så hoppas vi det är med en konsekvensanalys av deras egen påverkan på miljön.

Nästa gång kan skogsindustrin använda sina miljoner på att betala av på sin miljöskuld till skogen och allmänheten som vid det här laget är enorm. Jo då, vi vet hur tillståndet är i den svenska skogen, vi bor där, vi vandrar i den, vi upplever den, vi ser konsekvenserna av er skövling varje dag. Upp till 80 procent av alla skogsprodukter i Sverige är kortlivade, är det värt det?

Magnus Fredrikson, Åsbro

Viktor Säfve, Hjortkvarn

LÄS MER: Runnberg: Nej, S i Vansbro, det är ren socialism att påstå att privat mark är allas

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel
Annons