Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Skogsägare Leksand lever inte som hen lär – felaktig information sprids om bygget i Åsleden

Replik: Det som började med en artikel om det planerade bygget i Åsleden, där de närmaste grannarna uttryckte sin besvikelse över det beviljade bygglovet, har nu eskalerat och tagit sig orimliga proportioner.

Signaturen Skogsägare Leksand börjar sin insändare med att fråga huruvida lagar och regler inte gäller för politiker och tjänstemän i Leksands Kommun. Insändaren avslutas sedan med frågan "Gäller inte lagar och regler alla?".

Jag skulle vilja omformulera och kasta frågan tillbaka till dig som gömmer dig bakom signaturen Skogsägare Leksand. Gäller inte lagar och regler dig?

Att offentligt sprida felaktig och kränkande information där du utmålar en enskild politiker på ett sådant sätt att tydligt, utan att namnge personen, ändå kan framgå vem det är. Förmodligen faller det under Lagen för förtal och är kan vara en straffbar handling.

Du insinuerar på att politikern, ägare till hustillverkaren Arkos Home AB, fritidspolitiker och ersättare i samhällsbyggnadsutskottet, har ritat ett hus, köpt den aktuella marken och att bygglovet därefter har blivit beviljat av politiker och tjänstemän där alla förutom en, som röstade nej, saknar moralisk kompass och att tjänstemän bryter mot lagar på delegation av politiker.

Vi ska vara rädda om demokratin, yttrandefriheten och den enskildes rätt att via fria val påverka politiken. Men demokrati omfattar även att ta ansvar, där det ligger i varje enskild individs skyldighet att själv ansvara för sina handlingar. Att sprida felaktiga och kränkande uppgifter ingår inte i den demokratiska ordningen.

Jag förstår att du, Skogsägare Leksand, nu går omkring med en tung ryggsäck på dina axlar. Låt mig därför lätta på din börda genom att delge dig fakta, så slipper du må dåligt över saker som aldrig har hänt i verkligheten.

Politikern som du pekar ut har i egenskap av företagare i byggbranschen på uppdrag av byggherren (den som har köpt marken och sökt bygglovet) ritat upp det aktuella huset. Politikern sitter som ersättare i samhällsbyggnadsutskottet. Att sitta som ersättare innebär att man kan delta i diskussioner men saknar rösträtt. Då politikern i det aktuella ärendet har ritat huset betraktas han som jävig. Detta innebär att han helt avstår från att delta. Han är därför inte närvarande när handläggning, diskussion och beslut fattas.

Det hade alltså varit klädsamt om du, Skogsägare Leksand, levt som du förväntar dig att andra ska göra – att hålla den moraliska kompassen högt och följa lagar och regler.

För att undvika missförstånd och vara extra tydlig: politikern har inte köpt den aktuella marken, han har då heller inte sökt något bygglov och har inte varit involverad i ärendet på det sätt som du, Skogsägare Leksand, på ett missvisande och kränkande sätt med din insändare vill få det att framstå som.

Hur tänker du och övriga personer som i olika medier helt hämningslöst och utan minsta lilla faktakoll, eftertanke och respekt sprider felaktigheter och rena påhopp? Är det verkligen för Leksands bästa ni agerar?

Christina Arnesson (Bygdepartiet), delägare i Arkos Home AB

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel