Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Skärpta straff mot hedersrelaterat våld införs – våld och förtyck kan aldrig accepteras

Samhället kan inte acceptera att människor inte själva får välja vem de ska gifta sig med eller att barn tvingas att gifta sig. Hedersrelaterat våld och förtryck är ett allvarligt samhällsproblem som kränker och begränsar främst flickor och unga kvinnors, men även unga mäns och unga hbtq-personers, grundläggande fri- och rättigheter. Samhället kan aldrig acceptera att människor utsätts för våld och förtryck i hederns namn.

Den första juli trädde en ny lagstiftning mot hedersrelaterade brott i kraft i Sverige. Termen ”hedersrelaterade brott” använder vi i brist på bättre formulering – det finns ingenting i dessa brott som är det minsta hedersamt.

Brotten handlar om kvinnoförtryck, patriarkala strukturer och om mäns – fäders, bröders, makars – försök att styra kvinnlig sexualitet och att bestämma över ”sina” kvinnor. Brotten har egentligen inget med religion att göra men förövarna försöker ibland motivera sitt handlande med hänvisningar till kristendom eller islam. Vad det egentligen rör sig om är brott som samhället måste beivra.

Därför införs en ny särskild straffskärpningsgrund som innebär att straffet för brottet ska skärpas om motivet varit heder.

Varje människa, var och en av oss, ska alltid själv få välja vem man gifter sig med. Äktenskap bygger på kärlek och tillit och är en överenskommelse mellan två vuxna personer. Därför ska inga barn gifta sig. Det nya brottet, barnäktenskapsbrott, innebär att det blir straffbart att förmå eller tillåta ett barn att ingå ett äktenskap eller en äktenskapsliknande förbindelse. Till skillnad från brottet äktenskapstvång krävs det för det nya brottet inte att det har använts något olaga tvång eller utnyttjande av offrets utsatta situation – det räcker med att offret är ett barn.

Varje år förs unga flickor ut ur landet för att giftas bort eller könsstympas i sina tidigare hemländer. Det är svårt för svenska myndigheter att skydda barn som har lämnat landet. Därför införs också ett utreseförbud för att skydda barn som riskerar att föras ut ur Sverige med syfte att utsättas för barnäktenskap eller könsstympning. Den som bryter mot ett utreseförbud kan dömas till fängelse i upp till två år. Om ett barn har ett utreseförbud kan det inte få ett pass och om barnet redan har ett pass så kan det återkallas.

Vi socialdemokrater accepterar aldrig våld mot, och förtryck av, kvinnor. Vi är glada att det nu finns en bred uppslutning för den uppfattningen i Sveriges riksdag och att dessa nya lagar kan träda i kraft.

Fredrik Lundh Sammeli (S), ordförande justitieutskottet

Maria Strömkvist (S), ledamot justitieutskottet

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel