Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Debatt: Skär inte ner på yrkesutbildningarna – kompetens är redan en bristvara i industrin

Annons

Sju av tio företag i näringslivet uppger att de har svårt att hitta rätt medarbetare till sina verksamheter, enligt en rapport från Svenskt Näringsliv. Basindustrin är inget undantag och också här i Dalarna vållar kompetensförsörjningen bekymmer. Det menar representanter för Industriarbetsgivarna.

 

Det måste satsas mer, inte skäras ned, i yrkesutbildningar för både vuxna och ungdomar. Det menar Per Hidesten, vd Industriarbetsgivarna.  Bilden är ett kollage.

För sjätte året i rad arrangeras Avestasamtalen, som tar fasta på basindustrins betydelse för svenskt näringsliv. Årets tema är ”Kompetensförsörjning – utmaningar och möjligheter för svensk basindustri.”

Den svenska basindustrin kännetecknas av långsiktighet, stabilitet och teknisk innovation. Företagen är ofta världsledande och utvecklar ständigt nya produkter på en allt mer krävande marknad. De arbetar aktivt med att minimera miljöpåverkan, hållbarhetsarbete är en naturlig del av kärnverksamheten och de erbjuder goda anställningsvillkor. Detta borgar för en attraktionskraft – ändå har basindustrins företag svårt att rekrytera rätt personer.

 

Detta är ett stort bekymmer, då kompetensbristen bromsar tillväxten i industrin som är beroende av kvalificerad arbetskraft och därför måste arbetet med att locka talanger till basindustrin drivas på bred front. Dels måste vi aktivt arbeta för att få fler ungdomar att välja de yrkesinriktade programmen i gymnasieskolan och dels är det viktigt att stärka industrirelevanta utbildningar inom yrkesvux och yrkeshögskolan.

Just nu ser vi med oro på det budgetförslag som övergångsregeringen presenterade för en dryg vecka sedan. Om budgetförslaget blir verklighet riskerar 250 miljoner kronor, som var tänkta att gå till yrkeshögskolans expansion, att frysa inne. 11 000 yrkeshögskoleplatser riskerar att försvinna på grund av det kaos som råder i regeringsbildningen.

Per Hidesten, vd Industriarbetsgivarna

 

Det är också uppenbart att det inte räcker med att bara stärka ungdomsutbildningarna för att möta industrins behov. Även vuxenutbildning är en förutsättning för industriell tillväxt. I grannregionen Värmland har Industriarbetsgivarna därför tillsammans med Teknikföretagen, IF Metall och företagen i regionen sjösatt ett projekt som vi kallar för Testbädd Värmland för att ge fler vuxna möjligheten att utbilda sig till yrken inom industrin. Testbädden är ett sammanhållet regionalt utbildningssystem för vuxna som ser till hela regionens industriella behov.

 

Dalarna är liksom Värmland en stark industriregion. Här satsar man på Teknikcollege och det finns ett regionalt samarbete inom yrkesvux, men vi tror att det behövs fler lösningar för att möta industrins behov av kompetent arbetskraft. Vi vill gärna bidra med våra positiva erfarenheter från Testbädd Värmland och kanske kunde grannregionens projekt fungera som inspiration för både företag och utbildningssamordnare i Dalarna. Låt årets Avestasamtal vara startskottet på att hitta fler flexibla vägar till industrijobben och därmed möta industrins behov av kvalificerade medarbetare.

 

 

 

Per Hidesten, vd Industriarbetsgivarna 

Fredrik Gunnarsson, ansvarig Kompetensförsörjning Industriarbetsgivarna

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel
Annons