Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Skälen till varför vi bör införa en legitimation för undersköterskor rör oss alla

Vi är två undersköterskor, av alla tusentals. Viktiga och kompetenta.

Jag heter Mikaela och jag har jobbat som undersköterska i 9 år, jag arbetar på ett korttidsboende i Falu kommun. Vi arbetar med liv och död, vi arbetar med anhöriga och med patienter i djup kris - och det är inte ett arbete för vem som helst. Bland mina dagliga arbetsuppgifter ingår bland annat att spola katetrar, ge medicin, se efter sår på huden, ta blodtryck, puls och blodsocker. Vi ska hantera dementa och ibland aggressiva personer, sköta personlig hygien och administration. Kraven på dokumentation och därmed på språkkunskaper har också ökat de senaste åren.

Jag heter Tess, jag har jobbat som undersköterska i 13 år och jag arbetar på Centraloperation på Falu lasarett. Vi arbetar i operationsteam med övriga professioner. Vi förbereder patienten före operation, ser till att patienten ligger i rätt position och att rätt utrustning är framme. Vi plockar in sterila instrument, servar operationsteamet under operation och sköter teknisk utrustning som t.ex. röntgen eller annan apparatur. Att arbeta som undersköterska på en operationsavdelning är ett mycket ansvarsfullt och krävande jobb då du hela tiden ska vara lyhörd, flexibel och kunna ta snabba beslut i akuta och stressiga situationer.

Vi undersköterskor inom sjukvården och äldreomsorgen är dem som finns närmast patienten/brukaren och dennes anhöriga. Vi står för den nära omvårdnaden men vi är även sjuksköterskans förlängda arm kring medicinhantering, blodprover med mera.

Vi är väldigt yrkeskunniga och vi tycker väldigt mycket om våra viktiga jobb. Det är meningsfullt, utvecklande och för det mesta ett roligt arbete.

MEN - samtidigt som vårt ansvar ökar blir det allt mer problematiskt att det saknas kriterier för vad en undersköterska kan och gör. Det skapar osäkerhet kring vad man kan förvänta sig av en utbildad undersköterska. Kraven på utbildning, kompetens och arbetsuppgifter för en undersköterska kan se helt olika ut från en arbetsplats till en annan. Det håller inte.

Därför är det dags att det införs legitimation för undersköterskor. Vi tycker att det viktigt och rätt, men skälen borde faktiskt engagera alla – inte bara oss som jobbar inom äldreomsorg eller sjukvård.

1) Det är en patientsäkerhetsfråga. Arbetsuppgifterna är komplexa och ansvaret stort. Att dela medicin och kunna bedöma allmäntillståndet hos t ex en dement eller svårt sjuka medmänniskor kräver kompetens.

2) Med en legitimation följer att undersköterskans roll, ansvar och befogenheter blir tydligare. Det handlar ju om att kompetens och ansvar och arbetsuppgifter ska hänga ihop. Hur ska arbetsgivaren annars kunna lova en hög kvalité?

3) Sveriges kommuner och landsting (SKL) säger att man behöver rekrytera 13 600 undersköterskor, skötare och vårdbiträden om året. Då måste yrket bli mer attraktivt och statusen måste höjas.

Därför behövs en yrkeslegitimation som förtydligar vår kompetens och roll. För vår skull, våra kollegors skull – och för patientsäkerheten och kvalitén. Vi är därför väldigt glada över att vår fackförening Kommunal driver frågan om en yrkeslegitimation för oss undersköterskor.

Mikaela Karlsson och Tess Häggkvist

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel