Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Ska vi få människor att trivas i Leksand behöver vi utveckla kommunen, inte avveckla den

2017 var Leksand den kommun i Dalarna som visade störst inkomstskillnader mellan befolkningen. I det läget är det viktigt att kommunen behåller och utvecklar sin service till invånarna. Att öka jämlikheten i samhället är Vänsterpartiets mål.

När en kommun drar ner på sin verksamhet är det de sköraste och de invånare med lägst inkomster som drabbas hårdast, ojämlikheten ökar.

Därför säger vi nej till de besparingar på nästan 40 milj kronor som nu den Centerledda högermajoriteten beslutat om. Besparingar som dessutom, i många fall saknar viktiga risk- och konsekvensanalyser.

Vänsterpartiet Leksand föreslår istället följande:

• Gör en seriös utredning av kommunens verksamheter och styrning så snart som möjligt som kan ligga till grund för politiska beslut i vår. Den ska innehålla risk- och konsekvensanalyser.

• Vi föreslår en skattehöjning på 40 öre för att inte avlöva kommunens verksamheter.

• Höj inte avgiften till kommunens simhall då det drabbar dem med lägst inkomster, särskilt barnfamiljer.

• Öppna åter Djura skola, den ska fortsätta med sin verksamhet.

• Återgå till förra mandatperiodens politikerarvoden, då får vi råd att öppna Djura skola. Arvodena kostar numera 1,3 miljoner mer. Jämför det med den besparing på 1 milj kronor som nedläggningen av Djura skola blir. Vi anser att det är viktigare med en byskola i Djura än höjda politikerarvoden.

• Låt högstadiet på Åkerö skola vara kvar. Att besluta om nedläggning av det och flytt till Sammisdalskolan är vansinne när det inte finns risk och konsekvensanalyser inför beslutet.

• Att göra besparingar inom kultur och fritid är att göra alla kommuninvånare en otjänst. Fritidsgårdarna ska vara kvar. Bidrag till studieförbund och kulturföreningar vill vi behålla. Vi vill se utökade öppettider på biblioteket, inte nerdragningar.

• Vänsterpartiet vill även att vi satsar på personalen. Idag har kommunen problem med höga sjuktal inom vård och omsorg. Vi föreslår en satsning på att testa 6 timmars arbetsdag/30 timmars arbetsvecka (med bibehållen lön) inom en enhet i kommunen. Vi tror att det även kan locka fler till att bli anställda samt bidra till att göra kommunen till en mer attraktiv arbetsplats.

• Förverkliga vårt tidigare förslag om att Leksands Kommun ska utlysa klimatnödläge.

• Satsa på sommarjobb till våra skolungdomar.

Ska vi få människor att trivas i Leksand behöver vi utveckla kommunen, inte avveckla den.

Kajsa Fredholm, ordförande Vänsterpartiet Leksand

Inga Westlund

Yvonne Ineteg

Markus Kummu

Lena Ihlar

Håkan Tangen

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel