Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: "Självgodhet hör inte hemma i politiken"

Replik: När jag i förra veckan läste en debattartikel av Mats Nilsson log jag brett. Jag skrattade faktiskt om jag ska vara helt ärlig.

Jag är stolt över Säter. Det är en fantastiskt vacker stad med många kvalitéer. Jag som själv är uppvuxen på Västkusten känner mig hemma här, även om det kommer att gå många generationer innan jag blir ”dalmas”. Kommunstyrelsens ordförande Mats Nilsson däremot är från staden, han är uppväxt här. När jag till morgonkaffet läste om allt fint som HAN har åstadkommit i Säter kunde jag som sagt inte annat än skratta. Det är alltid HAN.

Jag kom in i politiken under tidiga tonår och var ovetande om mycket men en sak gick snabbt upp för mig – nämligen att politik är ett lagspel. Vad jag vet så har Socialdemokraterna i Säter flera gånger gått i majoritet med Centerpartiet, senast vid förra valet. Ändå är det bara Socialdemokraterna som ”lyfter” Säter.

Ni gör många bra saker och de goda förslagen är vi moderater givetvis med på. Men att inte ens nämna det parti ni styr tillsammans med är rent ut sagt pinsamt. Hade det inte varit för Centerpartiet hade inte Socialdemokraterna haft någon majoritet. Men det är väl som Mats Nilsson brukar säga: ”det är jag som bestämmer här”. Nej Mats! Det är inte bara du som bestämmer.

Politik handlar om demokrati, etik, moral och värderingar. Självgodhet hör inte hemma i politiken om man vill bli framgångsrik. Empati, medkänsla, nyfikenhet kring kommuninvånarnas önskemål och framförallt respekt för skattebetalarnas pengar är vad som behövs.

Politik kräver ibland tuffa beslut, rakhet och kurage att göra det man tror på, även om det inte alltid passar alla. Man kan inte lova allt till alla men man kan lyssna in och iaktta vad människor önskar och vill.

Jag ger inte mycket för skitsnack och illojala människor. Jag vill ha högt i tak och berätta om jag är missnöjd. Jag står för mina åsikter och vågar säga det öga mot öga till såväl tjänstemän som politiker, vänner och mina barn. Att vara rak om vad man tycker och ärlig i sina åsikter tror jag är A och O inom politiken.

Så till frågan om byggande av SÄBO. Eftersom att det handlar om en investering på 230 miljoner kronor och med tanke på rådande ekonomiska läge anser jag att det är relevant att fråga sig om Säter har råd. Inte minst med tanke på att de ekonomiska uträkningar som fanns med i beslutsunderlaget är bristfälliga. Kommunens högsta tjänsteman menade i sitt skriftliga svar att ”kalkylen är ett gammalt arbetsmaterial som togs fram som underlag till programhandlingen”. Det är med andra ord gammal skåpmat för en investering på 230 miljoner. Det duger inte!

På senaste junifullmäktige beskriver man i "Budget 2021" oron och utmaningarna i ekonomin med tanke på den nationella utvecklingen i spåren av pandemin. Nu är dessutom ärendet överklagat och det kan komma att dröja innan vi kan sätta spaden i backen. Av den anledningen vore det enda raka att bordlägga ärendet tills den juridiska processen är klar och vi har tydliga förhållningsregler att utgå från.

Det fanns helt enkelt ingen anledning att ta beslut om igångsättning i detta läge. Går vi in i fas två av byggnationen av SÄBO innebär det dessutom en risk att kommunen får betala stora summor vite för att komma ur avtalet med entreprenören. Det bästa vore alltså att vänta in den juridiska processen.

Jag förstår dock att styrande politiker har bråttom med tanke på att maskinerna redan står uppradade på Prästgärdet.

Caroline Willfox (M), oppositionsråd och gruppledare för Moderaterna i Säter

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel