Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Semester innebär risk för ny smittspridning i Leksand – Vänsterpartiet kräver hållbara åtgärder

Extra insatser kan behövas mot smittspridningen i Leksands kommun som nu befinner sig i en allvarlig situation vad gäller covid-19. Dalarna är en av de regioner i landet som har flest antal döda per 10 000 invånare. Och av Dalarnas kommuner ligger Leksand på tredje plats efter Borlänge och Gagnef. Därmed befinner sig Leksand alltså bland de kommuner i Sverige med högst andel döda i covid-19.

Nu under sommaren anländer turister och sommarboende till Dalarna och Leksand. När reserestriktionerna har lättats upp kommer antagligen ännu fler besökare än vanligt. Visst är det bra för näringslivet med fler besökare men det innebär också större trängsel där människor möts – i butiker, på restauranger och vid evenemang. Risken ökar alltså för större smittspridning och att pandemin får ännu mer fäste i Leksand. 

Dalarna togs dessutom nyligen upp som exempel av Folkhälsomyndigheten på just ökad smittspridning genom sommarturism. Då vi i Leksand fick in smitta på äldreboenden så behöver vi vara väldigt försiktiga framöver så att det inte sker igen.

Coronapandemin visar tydligt och smärtsamt på brister inom äldreomsorgen över hela landet. Det behövs därför hållbara åtgärder framöver:

• Vi behöver öka de fasta, trygga anställningarna och minska antalet onödiga timanställningar. All personal måste kunna vara hemma med sjukpenning om de känner sig sjuka. Leksands kommun har haft alltför många timanställda inom omsorgen. Det visar sig nu i coronatider vara mycket dåligt och ökar risken för smittspridning. Trygga jobb leder till bättre bemanning som innebär att man kan göra vettiga scheman. Då blir det bättre för såväl våra äldre som för de anställda.

• Antalet besökare och turister ökar nu snabbt vilket vi välkomnar. Men vi hoppas också verkligen att kommunledningen har tagit höjd för att hantera en situation där coronaviruset riskerar att spridas ytterligare i Leksand samt att man verkligen följer upp Folkhälsomyndighetens rekommendationer på offentliga platser, serveringar och andra uteställen. 

Kajsa Fredholm, ordförande Vänsterpartiet Leksand

Inga Westlund, gruppledare Vänsterpartiet Leksand

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel