Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: "Se till våra svagaste äldres bästa"

Tack Birgitta Lillpers för din debattartikel i fredagens MT! Du ställer frågan på sin spets: Ska vi inte i första hand se till våra svagaste äldres bästa, när vårt nya SÄBO planeras?

Ska vi till varje pris ”sjösätta” bygget på väldokumenterat vattensjuk, möjligen miljöförorenad mark och med buller och avgaser från en ökad tung trafik på E 45:an? Är det verkligen där vi vill placera våra äldre under senare delen av livet?

Tyvärr ansåg en majoritet i kommunstyrelse och fullmäktige att Stormyren var den lämpligaste byggplatsen. Vi kristdemokrater reserverade oss mot beslutet. Den nu presenterade detaljplanen, som är utlagd till samråd, stärker vår uppfattning att detta inte en lämplig plats för våra svagaste äldre.

Bäcken som sedan urminnes tider runnit genom området är ett vattendrag, som avvattnar Born och Stackmora. För att möjliggöra bygge har kommunen med en tveksam och ologisk motivering kringgått den hårda strandskyddslagstiftningen. Dessutom uppges att kommunen enligt planen inte känner till att det inom området på 1970-talet anlades en jordvärmeanläggning. Omkring 4 mil slang grävdes ner i hela området för att värma kommunens fastigheter på Storgärdet. Möjligen innehöll slangarna glykol, en giftig vätska. Har någon undersökning gjorts som visar att systemet är helt tömt på vätskan? En av motiveringarna för att lägga ned jordvärmeledningen här, var just att området inte var lämpligt för byggnation utan skulle bibehållas som betesmark.

Som Birgitta påpekar kommer utemiljön för våra äldre att kraftigt störas av närheten till E45. I planen accepteras en ekvivalent ljudnivå som är mer än dubbelt så hög som den rekommenderade högsta ekvivalenta nivån på uteplatser! Därtill kommer den luftförorening, som trafiken sannolikt medför.

Några analyser av hur området berörs av luftföroreningar har inte redovisats.

Våra förfäder byggde sitt äldreboende på en plats som åtminstone var vacker - Kungshaga. Nog borde även vår generation ha kunnat hitta en bättre plats för ett marknära modernt boende med vacker utsikt utan Stormyrens både byggtekniska och miljömässiga problem! Finns det några fler än centerns och socialdemokraternas ledande lokalpolitiker som med glädje ser fram mot att få tillbringa sina sista år i detta vård- och omsorgsboende på Stormyren?

Det finns nu en möjlighet för alla orsabor att delge sina synpunkter på val av byggplats för vårt nya äldreboende. Stadsbyggnadsförvaltningen Mora Orsa, Dalagatan 1, 794 30 Orsa eller via e-post ”stadsbygg@mora.se”, ska ha fått dessa senast den 2 november! Märk skrivelsen med diarienummer ”OK KS 2019/01201”.

Kristdemokraterna Ulf Björklund, Bengt Hahne, Lars-Olov Simu och Bengt-Åke Svahn

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel