Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: SD: Vi måste börja bära munskydd !

De senaste veckorna har jag funderat mycket över varför asiaterna använder enkla munskydd mot Corona men vi inte gör det. Jag lade märke till att varje gång frågan var uppe i tv avfärdade Folkhälsomyndigheten frågan med att enkla munskydd inte kan skydda bäraren mot virus.

Det var där skon klämde – man fokuserade på att skydda bäraren. Detta är naturligtvis oerhört viktigt – vårdpersonalen utför ett fantastiskt arbete och vi måste se till att det nu är slut med dåliga instruktioner och brist på skyddsmateriel.

Men låt oss också fundera över personerna runt en smittad. Vi vet att smittan sprids med mycket små droppar från andning och hosta. Det sägs att den kan spridas upp till två meter med hosta. Det måste  rimligen vara så, att andning eller hosta från en bärare av smitta som bär munskydd, inte sprider smitta alls lika långt.

Vi vet att en snabb smitta äger rum på äldreboenden och i tv-intervjuer med experter framgår att man tror att det ofta är smittad symptomfri personal som sprider den. Med munskydd i kontakt med äldre skulle detta kanske ha kunnat undvikas. Detsamma gäller säkert i andra miljöer där människor rör sig.

Det är min övertygelse att vi måste följa andra länders exempel och börja bära enkla munskydd i offentliga miljöer som bussar och affärer, liksom också i miljöer med äldre. Regering, regioner och kommuner måste tänka om snabbt i den här frågan – för att vi inte ska smitta varandra!

Mats Nordberg

Riksdagsman för Sverigedemokraterna och Dalarna

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel