Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: SD:s kultursyn hotar Sverige (S)

Kultur är de sköna konsterna, bildning, bevarandet av vårt kulturarv och främjande av vår folkhälsa. Kulturen säkerställer och utvecklar vår demokrati.

Annons

Sverigedemokraterna i Landstinget Dalarna vill dra ner på kultur- och bildningsbudgeten med 40 miljoner, vilket motsvarar en tredjedel. Detta är ett hot mot demokratin, kultur- och bildningstanken samt svenska värderingar. SD vill att kulturen ska spara 40 miljoner genom att dra in på allt som inte är svenskt. Vad är det som kulturen gör som inte är svenskt? Vad är det som är utländskt, enligt SD, och därmed ska bort?

Är det möjligen Musik i Dalarnas repertoar? Eller är det Dalateaterns föreställningar om vuxenmobbning eller demenssjukdomar? Är det Dalarnas museums arbete med vårt kulturarv, Arkivcentrum och Folkrörelsearkivet? Är det Dalarnas hemslöjdsförbunds arbete att bevara och utveckla den svenska hemslöjden, Film i Dalarnas verksamhet, Scenkonst/Dans/Konst som möjliggör kultur i hela länet och arbetet med skapande skola? Är det länsbiblioteket eller Musikkonservatoriet – en av Sveriges bästa musikutbildningar? Är det folkhögskolorna (våra tre egna eller de fyra rörelseägda) som ger våra ungdomar en andra chans att ta igen sina studier, att få växa som människor samt ger vuxna möjlighet till yrkesutbildningar, att få utveckla sig och få leva ut sina drömmar? Är det studieförbunden och föreningslivet som skapar mötesplatser och gemenskap samt möjliggör att vi kan bilda och engagera oss, eller är det bidragen till handikapporganisationer, trafiksäkerhetsförbundet och de politiska ungdomsförbunden man vill ta bort? Det räcker inte med några få, utan en tredjedel av hela budgeten ska bort.

Att inte låta utländska influenser påverka oss, innebär det att inte heller låta influenser och kunskap från andra länder få påverka vår sjukvård - att vi bara ska använda kunskaper och forskning inom vården som kommer från Sverige. Det vore förödande.

Jag menar att kulturkrockarna är större inom Sverige än mellan länder. Mellan stad och land, ung och gammal, olika subkulturer, religioner, olika intressen, rik och fattig.

Ändå har vi klarat att leva tillsammans i alla dessa år – och vi kommer fortsätta att göra det.

Nej det är inte kulturkrockar som är problemet utan SD:s rent ideologiska värderingar som varken innefattar demokrati eller allas människors lika värde.

Suzanne Lazar (S)

Vice ordf Kultur- och bildningsnämnden i Landstinget Dalarna

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel