Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: SD: Kriminaliteten tar över

Annons

Vi skriver dessa rader efter en tid av tragiska händelser, dödsskjutning i Uppsala, mord på en restaurang i Gislaved och stenkastning mot journalister i Trollhättan. Dessa händelser är numera så vanliga att de försvinner som notiser i dagspressen. Den negativa utvecklingen i Sverige saknar motstycke i Europa. Bombdåd, skjutningar och grov misshandel har blivit en del av vardagen.

Vanliga människor utsätts för hot och brott i sin vardag och här konstaterar vi att det tyvärr skett en dramatisk försämring under de senaste åren. Anställda inom kollektivtrafiken, handeln och åkeribranschen är särskilt utsatta. Numera har nästan hälften av alla yrkesförare utsatts för brott i jobbet. Ett åkeriföretag beskrev en händelse där föraren vaknat upp av att lastbilen tömdes av kriminella, vaktade av beväpnade män med automatvapen.

Inom kollektivtrafiken har vi sett bussförare och tågvärdar bli misshandlade när de utför sitt arbete. De som arbetar i kollektivtrafiken upplever att situationen blivit allt mer hotfull och tågvärdar har sagt upp sig efter mordhot.

Inom handeln utsätts butiksanställda dagligen för stölder, hot och misshandel. I utsatta områden har småhandlare tvingats stänga på grund av polisbrist. Varannan butik har valt att ändra sitt sortiment på grund av brottsligheten och många butiker uppger att det är svårt att rekrytera personal.

Vi kommer aldrig acceptera denna nya ordning. Åkerinäring, kollektivtrafiken och handeln är tre livsviktiga verksamheter för att samhället skall fungera. De som arbetar och jobbar inom dessa verksamheter måste känna trygghet när de utför sitt jobb. Den vansinniga utvecklingen hade tvingat vilka ansvarskännande politiker som helst till att avgå – men inte Socialdemokrater.

Den socialdemokratiska regeringen försöker begrava problemen i utredningar och tjatar om 10000 nya polisanställda– samma antal som senaste åren slutat på grund av dåliga arbetsvillkor. Vi har i dagsläget färre poliser än 2015.

Ska samhället återta kontrollen krävs kraftfulla åtgärder nu, inte senare. Polis, åklagare och domstolar måste omedelbart tillföras stora resurser. En översyn och revidering av straffskalor behöver genomföras. Avskaffad mängdrabatt och ungdomsrabatt. Utvisning av utländska kriminella, tillträdesförbud till butiker vid upprepad brottslighet och utökad kameraövervakning.

Det är hög tid att samhället ställer sig på de vanliga medborgarnas sida och sätter hårt mot hårt gentemot de kriminella.

Katja Nyberg (SD)

Polis och riksdagsledamot i justitieutskottet

Thomas Morell (SD)

Bilinspektör och riksdagsledamot i trafikutskottet

Tobias Andersson (SD)

Handelspolitisk talesperson Sverigedemokraterna

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel