Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: SD i Mora: Vill motverka trenden där mindre skolor läggs ned till förmån för större

Som framkommit i media den senaste tiden har kommunfullmäktige i Mora nyligen beslutat påbörja ett anbudsförfarande gällande en ny 7–9-skola som ska ersätta de befintliga 7–9-skolorna Noretskolan och Morkarlbyhöjden. Förslaget stöttades av Moraalliansens samtliga partier samt Socialdemokraterna. Sverigedemokraterna valde att rösta nej.

Sverigedemokraterna anser att det är viktigt att låta grundskolan bygga på småskalighet och vill motverka trenden där mindre skolor läggs ned till förmån för större. Det finns inget forskningsstöd för att stora skolor skulle vara bättre än små, varken gällande kvalitet på undervisningen, den psykosociala miljön eller elevers prestation. Snarare visar forskningen att elever som går på mindre skolor känner sig tryggare, att problemen med våld och frånvaro är mindre samt att föräldrarnas engagemang ofta är större vilket har ett direkt positivt samband till prestation.

Kostnaden. Vi delar bilden att många skollokaler i kommunen är i behov av upprustning, detta gäller även de befintliga 7–9-skolorna. Kostnaden för upprustning och anskaffande av nya möbler och inventarier med mera ska dock ställas i relation till att den nya skolan beräknas kosta flera hundra miljoner att uppföra. Vi anser därför att det betydligt mer effektivt att rusta upp befintliga skolor än att bygga en helt ny. Det finns inte heller något som tyder på att större skolor skulle vara mer kostnadseffektiva att driva än små, snarare tvärtom. Mora kommun har en hårt ansträngd ekonomi och hög kommunalskatt. Att hushålla med skattepengarna bör därför ha högsta prioritet.

Trafiksituationen i centrala Mora är redan mycket ansträngd och det bildas ofta köer, i synnerhet under rusningstid. En ny skola med så många som 800 elever samt lärare och övrig personal som dagligen ska ta sig till och från skolan kommer att innebära ytterligare försämringar på den punkten. Många elever kommer också få betydligt längre till skolan än vad de har i dag, vilket också kommer försvåra möjligheten att ta sig till skolan medelst cykel eller till fots.

Detta projekt bör därför stoppas och en alternativ plan gällande upprustning av befintliga skolor tas fram. För både elevernas, lärarnas och skattebetalarnas skull.

Sverigedemokratiska fullmäktigegruppen Mora

genom Pär Dalkvist

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel