Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Schemalagda föräldrar är möjligt – "de flesta kan och vill ta en stund då och då"

Replik: Signaturen "Mamma med barn på Östraskolan i Falun" är verkligen ett gott föredöme som har varit med sitt barns klass i skolan (DT 31/7). Den viktigaste pusselbiten i det förebyggande arbetet för en lugn och trygg skolmiljö är, som jag har skrivit, föräldrarna.

Min tanke är att föräldrarna kommer till skolan en stund då och då när det passar deras egna vardag och att man tillsammans med läraren gör upp ett schema. Det är dessutom bra om flera föräldrar kan komma samtidigt. Min tanke är att alla, inte bara några få, föräldrar ska vara involverade i skolans vardag. Detta dels för att alla föräldrar ska se och höra hur det kan vara under en lektion och dels för att inte några få ska bli utpekande som klassföräldrar vilket kan bli ”skämmigt” för barnen. Istället ska allas föräldrars närvaro vara ett helt naturligt inslag i skolans vardag.

De viktigaste personerna i ett barns liv är föräldrar eller annan målsman. De är ofta barnens förebilder i unga år. Min tanke är att detta arbetssätt med schemalagda föräldrar ska ge målsmännen insyn och att det fungera förebyggande innan en skolklass eventuellt blir ohanterlig för läraren. Det ska alltså inte vara en åtgärd som sätts in när det redan är för sent!

Viktigt att påpeka är att föräldrarna ska vara en extra vuxen i klassrummet som finns där för att bringa lugn och ro så att läraren kan genomföra den tänkta lektionsplaneringen med eleverna. Varje lektion innebär ett mödosamt arbete och varje lektion har ett mål i den lärande processen. Föräldrarna ska inte arbeta – de ska vara delaktiga en stund i sitt barns vardag.

Jag vill tro att de flesta föräldrar kan och vill ta en stund då och då för att spendera tid i skolan tillsammans med sitt barn och dennes klasskamrater.

Lillemor Gunnarsson (C), ordförande för Centerpartiet Hedemora

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel