Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Samverkan stärker biblioteken i Dalarna – och ger låntagarna större utbud

Bibliotekets framtid stärks genom större samverkan mellan samtliga kommuner i länet.

Ett kunskapshus och ett vardagsrum är något som ofta förknippas med ett bibliotek och inte ett neutralt hölje som bara skyddar olika dokument. Det är även en mötesplats som rymmer det förflutna, nutiden och framtiden. En plats för teser och diskussioner, samt en symbol för dialog och demokrati. Det är just det här som är bibliotekets identitet och hemlighet.

Därför kommer vi kristdemokrater att föreslå på fullmäktige att Falun ansluter sig till samverkansavtalet mellan samtliga kommuner i Dalarna inklusive regionen.

År 2016 tillsattes en förstudie om förutsättningarna för ett fördjupat bibliotekssamarbete. Man har förankrat det politiskt med syftet att över kommungränserna stärka Dalarnas invånares tillgång till bibliotekets utbud och tjänster.

Initiativet till samarbetet har många vinster. Det stärker medborgarnas rätt till information, kunskap, bildning och kultur. Den säkerställer vår resursanvändning och underlättar kompetensförsörjningen inom branschen.

Att utveckla vårt samarbete med Dalarnas kommuner säkerställer också smart användning av resurserna genom att ha ett gemensamt bibliotekssystem dit allmänheten söker sig, reserverar och lånar om sitt material. Detta i sig är en vinst för demokratin samt innebär ökat inflytande och tillgänglighet för medborgarna.

Att säga ja till den unika samverkansformen mellan samtliga kommuner i Dalarna är en garant för en fortsatt utveckling för folkbiblioteken i denna tid där resurserna är begränsade. Vi tar ställning och säger ja till samarbetet som garanterar service och större utbud samt värnar kompetensen inom folkbiblioteket även i framtiden.

Katarina Gustavsson (KD), vice ordförande i kultur- och fritidsnämnden Falun

Sonja Shirwani (KD), ersättare i kultur- och fritidsnämnden Falun

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel