Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Samverkan för Älvdalen om Idre Fjälls framtid – en ny ägare kan vara positivt för kommunens turismutveckling

Vid kommunfullmäktige i Idre 15 juni röstade Samverkan för Älvdalen – Moderaterna, Sverigedemokraterna och Kommunlistan – att ärendet om kommunal borgen på 50 miljoner kronor till stiftelsen Idre fjäll skulle återremitteras. Detta gjordes för att beslutsunderlagen inför kommunfullmäktige inte gav tillräcklig information för att fatta ett så stort beslut som det innebär att gå i borgen. Bedömning stöddes även av Vänsterpartiet och vissa ledamöter i Centerpartiet.

Vi, Samverkan för Älvdalen, måste även ta ställning till om kommunen har utrymme för ytterligare borgensåtaganden utöver de som våra bolag i kommunkoncernen har aviserat att de behöver kommande år – är det ansvarsfullt att utnyttja hela låneutrymmet som höjts från 165 000 kr till 216 000 kronor per invånare?

Snittbelåningen för invånarna i Sveriges samtliga kommuner ligger på 50 000 kronor per invånare. Älvdalens invånare är alltså redan extremt högt skuldsatta.

Älvdalen kommun måste se till att ha utrymme för oförutsedda kostnader i de grundläggande kommunala verksamheter som skola, barn och äldreomsorg. Vi måste också förhålla oss till att det finns fler företag i Älvdalens kommun som bedriver liknande verksamhet som stiftelsen Idre fjäll.

Samverkan för Älvdalen värnar om Idre fjäll och alla andra företag i Älvdalen. De är mycket viktiga tillväxtmotorer som skapar jobb och framtidstro.

Vår bedömning är att om det värsta tänkbara skulle hända och Stiftelsen Idre Fjäll hamnar på obestånd så finns det intressenter som är villiga att ta över verksamheten. De kollektivanställda återanställs då i den nya verksamheten och alltså är det enbart Stiftelsen Idre Fjälls styrelse som riskerar sina platser.

Kanske skulle till och med en ny ägare med ekonomiska muskler, skickligt ledarskap och nya idéer vara positivt för turismutvecklingen i Norra Dalarna?

Nils-Åke Norman (M)

Kenneth Upphagen (SD)

Östen Sjögren (KL)

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel