Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Samtliga PRO-föreningar i Falu kommun kräver förändring – "det är inte acceptabelt"

År 2020 är ett tufft år för landets äldre. Alla över 70 år har under en lång tid uppmanats till social distansering och det faktum att coronaviruset tog sig in i äldreomsorgen är ett misslyckande för hela samhället. Nu, men även efter pandemin, måste situationen i äldreomsorgen stå i politiskt fokus.

“Vi har misslyckats med att skydda de äldre” sa statsminister Stefan Löfven i våras. Vi håller med om att pandemin på ett smärtsamt sätt har blottlagt äldreomsorgens kris. Men det handlar inte bara om covid-19. Under en lång rad år har äldreomsorgen inte prioriterats tillräckligt. De som arbetar i äldreomsorgen får allt mindre tid för de äldre och antalet anställda ökar inte i takt med behoven.

Nu kräver vi, alla PRO-föreningar i Falu kommun, förändring. Ett krav som kan utmynna i en utredning med uppdrag att klarlägga hur äldrevården och hemtjänsten har fungerat i kommunen under hela pandemin - en utredning som ska avse både privat och offentligt driven verksamhet. Syftet ska vara att förbättra äldreomsorgen för framtida generationer.

Personalen inom hemtjänsten och på äldreboendena gör ett fantastiskt jobb men de ska ha rätt förutsättningar att kunna utföra sitt arbete. Både arbetsmiljö och arbetsvillkor behöver förbättras. Ett sätt är att ge fler fasta anställningar – idag är nämligen var fjärde som jobbar inom kommunal äldrevård tillfälligt anställd. Och inom den privata sektorn är andelen visstidsanställda ännu högre. Detta leder till brist på kontinuitet och äldre som har hemtjänst träffar i genomsnitt sexton olika personal under en period på två veckor. Det är inte acceptabelt.

Att arbeta med äldre är inget enkelt jobb. Personalen ska förhindra såväl undernäring som trycksår och vårdrelaterade infektioner. Vårdpersonalens yrkeskvalifikationer behöver anpassas efter de äldres behov och politiken måste satsa på att öka andelen utbildad personal inom äldreomsorgen.

De som skulle skyddas mest i corona-krisen har istället blivit de mest utsatta. Den resursbrist som präglar omsorgen om våra äldre har tillåtits alltför länge. Nu, men även efter corona-krisen, måste äldreomsorgen prioriteras högre på den politiska dagordningen.

Vi vill uppmana alla lokala politiker att ta till vara på all kunskap och engagemang som finns i pensionärsrådet. Det är viktigt i arbetet med att skapa en god äldreomsorg.

PRO-föreningarna i Falun, Sågmyra-Bjursås, Grycksbo, Enviken, Svärdsjö, Sundborn och Korsnäs-Vika

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel