Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Sälens nya flygplats är ett hån mot framtida vintrar

Klimatförändringarna är vår tids stora ödesfråga. Det relativt stabila klimat som präglat jorden under 10000 år har gjort det möjligt för vårt moderna och avancerade samhälle att växa fram. Men klimatet förändras nu snabbt på grund av mänskliga utsläpp av växthusgaser.

De senaste 100 åren har den globala medeltemperaturen stigit med 1,2 grader. Om inte den globala uppvärmningen begränsas till max två grader (men helst stannar vid 1,5 grader) riskerar planeten att kastas ur balans.

Snö har en kraftfull förmåga att åskådliggöra och konkretisera klimatförändringarna. Vi ser redan idag hur skiddagarna blir färre för varje år. Sedan slutet på 1970-talet har antal snödagar i södra Norrland minskat med drygt en månad och i södra Sverige har antalet snödagar halverats. Att skidåkningen hotas får allt fler att vilja agera för att minska sin egen och samhällets klimatpåverkan. Detta ser vi inom den globala rörelsen Protect Our Winters dagligen i vårt arbete med att lyfta klimatfrågan inom snösporten.

Avancerade klimatmodeller visar hur framtida vintrar kan se ut i framtiden beroende på hur snabbt temperaturen stiger. Om vi fortsätter leva som idag och låter den globala upphettningen fortgå hotas skidåkningen i Sälenfjällen av allt kortare vintrar.

För våra barnbarn innebär det att antalet skiddagar går från att räknas i månader till att bli några veckor, eller till och med dagar. Nya förbättrade klimatmodeller indikerar dessutom att de tidigare modellerna kraftigt underskattat hastigheten på klimatförändringarna. Därför ska utsläppen från transportsektorn vara nere på noll senast 2030, enligt det klimatpolitiska ramverket – den så kallade klimatlagen.

Det är mot denna bakgrund som vi starkt ifrågasätter satsningen på Scandinavian Mountains Airport, en internationell flygplats i Sälenfjällen. Att uppmuntra och möjliggöra ökat flygande – något som vi alla vet har en mycket negativ miljö- och klimatpåverkan – är ett ta ett sjumilakliv mot fortsatta fossila utsläpp, mindre snö och kortare vintrar.

Forskning från Stockholms universitet visar att besökare redan i dag väljer bort just Sälenfjällen när vintrarna blir allt kortare. Samtidigt har inrikesflyget bara i år backat med elva procent som en konsekvens av att resenärer aktivt väljer mer hållbara resealternativ. Detta gör satsningen på en flygplats i Sälen än mer svårbegriplig. Vinterturister efterfrågar i allt större utsträckning klimatsmarta transportlösningar, inte utsläppsintensiva inrikesflyg.

Den 22 december landade de första flygen på Scandinavian Mountains Airport. Därmed slår aktörerna bakom flygplatsen och politikerna som stöttat projektet ännu en spik i kistan för skidåkningen i Sälenfjällen, och för framtidens vita vintrar.

Protect Our Winters Sweden genom

Maja Tössberg, styrelseledamot

Joel Lundberg, ordförande

Johan Ahlgren, fil.dr i ekologi och grundare

Erik Huss, glaciolog och rådgivare

Källor:

https://climate.nasa.gov/

https://www.dn.se/nyheter/sverige/sa-blir-den-svenska-vintern-i-framtiden/

https://www.researchgate.net/publication/282424133_Importance_of_early_snowfall_for_Swedish_ski_resorts_Evidence_based_on_monthly_data

https://www.smhi.se/forskning/forskningsnyheter/nya-globala-klimatberakningar-visar-pa-snabbare-uppvarmning-1.153511

https://www.smhi.se/klimat/klimatet-da-och-nu/klimatindikatorer/klimatindikator-antal-dagar-med-snotacke-1.91081

https://www.swedavia.se/om-swedavia/swedavias-nyhetsrum/#/pressreleases/swedavias-trafikstatistik-foer-november-2019-2951444

https://www.energifabriken.se/hvo/ravaror---biodiesel/

https://scandinavianmountains.se/

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel