Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Debatt: Säkerhetsläget försämras – höj försvarsbudgeten drastiskt

Annons

Säkerhetsläget i omvärlden och i vårt närområde har försämrats. I tider av stigande osäkerhet måste vi öka ansträngningarna för landets säkerhet. Detta innebär en förbättrad nationell försvarsförmåga, tätare samarbete med andra länder vars värderingar vi delar och en bättre civil krisberedskap. Det sistnämnda är något som det inte talas lika mycket om men som är jätteviktigt.

 Vi moderater vill prioritera försvaret. Ytterst handlar detta om kraftiga, och konsekventa, satsningar på Försvarsmakten för att bättre rusta Sverige krig och kris. Det är viktigt att förstå verkligheten som Sverige befinner sig i. Om en konflikt bryter ut i vårt närområde är det mycket osannolikt att Sverige, på grund av sitt strategiska läge, skulle kunna hålla sig utanför. Därför är satsningar på försvar och beredskap helt nödvändiga. Därför vill vi moderater vill se att Sverige ökar försvarsanslagen så att de inom en tioårsperiod uppgår till två % av BNP. Moderaterna gör även en särskild satsning på krisberedskapen och det civila försvaret i vår budgetmotion.

 

I slutet av maj i år skickade Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) ut broschyren ”Om krisen eller kriget kommer” till alla hushåll. Syftet med detta var att öka allmänhetens medvetenhet och kunskap kring de olika situationer som kan uppstå i tider av krig eller kris. Det tycker vi är både bra och viktigt. Det är inte bara den ökade osäkerheten i världen som utgör de hot som vi måste vara förbereda på utan också för bland annat skogsbränder, översvämningar och it-attacker.

 

I broschyren fanns en lista på bra saker och förnödenheter att ha med i en sorts krislåda. Tillgång till vatten, mat, värme och kommunikation är något vi i vardagen tar för givet men om krisen, eller kriget, blir verklighet så kan en krislåda visa sig vara oerhört värdefull. Därför vill vi moderater, såhär i juletider, föreslå en krislåda som årets julklapp. Kanske tråkig men ack så viktig julklapp som vi hoppas att du slipper öppna.

 

Alexandra Anstrell (M) Riksdagsledamot

Lotta Olsson (M) Riksdagsledamot

Malin Höglund (M) Gruppledare Moderaterna Mora

 Alexandra Anstrell (M) Riksdagsledamot Lotta Olsson (M) Riksdagsledamot Malin Höglund (M) Gruppledare Moderaterna Mora

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel
Annons