Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Säg ja till vindkraft på Ripfjället – för klimatets skull

 
Vindkraft på Ripfjället
Visa alla artiklar

Detta är en vädjan till invånarna i Malung-Sälens kommun om att dra sitt strå till stacken för att bromsa klimatkrisen: Rösta ja till vindkraftsparken på Ripfjället!

När invånarna i Malung-Sälen den 27 september tar ställning till en möjlig vindkraftspark på Ripfjället, finns det ett övergripande, existentiellt perspektiv att förhålla sig till. Det handlar om klimatförändringen och den värld vi överlämnar till kommande generationer.

Isarna smälter. Havsnivån höjs. Extremväder blir allt vanligare. Miljarder människor kan drabbas av vattenbrist, svåra stormar och översvämningar. Vissa djur- och växtarter riskerar att utrotas helt. Hotet är så allvarligt att vi har svårt att ta in och förstå det. Men det är ännu inte för sent att bromsa klimatkrisen, om vi agerar snabbt och kraftfullt.

De globala utsläppen av koldioxid måste enligt forskarna halveras fram till 2030 om vi ska kunna begränsa temperaturökningen till 1,5 grader.

Utmaningen är alltså enorm. Men det finns ljuspunkter. En sådan är den snabba ökningen av förnybar, billig el som tränger undan fossila bränslen. Det är i detta sammanhang de planerade 30 vindkraftverken på Ripfjället ska betraktas. Dessa verk skulle exempelvis minska koldioxidutsläppen flera gånger mer än kommunens samlade utsläpp av växthusgaser.

Sverige står inför en nödvändig elektrifiering. Så till exempel måste våra bensin- och dieselbilar bytas mot eldrift. Den förväntade vindkraftsproduktionen vid Ripfjället skulle räcka för att driva cirka 330 000 elbilar.

Av ekonomiska skäl kommer det inte att byggas någon ny kärnkraft i Sverige, åtminstone inte på flera årtionden. Och klimatet kan inte vänta. Det krävs en fortsatt snabb utbyggnad av vindkraften – för att klara våra egna behov men också för att hjälpa till stänga ned kolkraft i våra grannländer.

Energimyndigheten har pekat ut Ripfjället som ett riksintresse för vindkraft. Kommunledningen i Malung-Sälen vill ge sitt klartecken, så att miljöprövningsdelegationen får pröva om parken är acceptabel ur andra miljöaspekter. Frågan är vad invånarna i kommunen kommer att säga i folkomröstningen?

Alla vi svenskar som lever i dag har i någon grad bidragit till klimatkrisen, genom stora utsläpp över tid. Vi måste alla ta vårt ansvar – genom vårt val av livsstil men också genom att hjälpa till att ställa om både industrin och transporterna. På så sätt kan vi ”kompensera” för de historiska utsläppen.

Om kommuninvånarna röstar ja till vindkraft på Ripfjället tar man ett stort och viktigt klimatansvar, inte bara för invånarna i särskilt utsatta delar av världen, utan också för framtida generationer som ska växa upp i Dalarna.

Anders Wijkman, tidigare ordförande i den parlamentariska miljömålsberedningen och nu bland annat ordförande i nätverket Vindkraftens klimatnytta

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel