Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Säg ett kraftfullt nej till ny borgen för Idre Fjäll

Staten räddar och ger bankerna möjligheten att kräva betalning för gamla lån hos Idre Fjäll. Enligt Idre Fjälls senaste bokslut per sista september 2019 uppgår långa skulder till fordringsägare till avsevärt över 100 miljoner kronor.

Bankerna har nu fått statliga garantier för lån på 75 miljoner kronor till Idre Fjäll. En någorlunda kvalificerad gissning är att bankerna nu kräver amortering av de gamla lånen med pengar från de nya lånen.

Staten använder nu coronakrisen som skäl till att utan djupare granskning och analys av Idre Fjälls framtida möjligheter till återbetalning fullt ut garantera bankernas lån till Idre Fjäll. Lånen innebär också att småföretagen kan kräva sin rätt och få sina pengar när det gäller förfallna fakturaskulder hos Idre Fjäll.

Men det är upp till varje egen företagare att själv kräva denna rätt och hamna överst i den prioriteringslista som ligger på bordet hos Idre Fjäll.

75 miljoner kronor går till amortering av gamla lån och till driften, innebärande det fullständigt omöjliga i att återbetala 75 miljoner på vare sig två eller tre års sikt. Vid två år är återbetalningen 37,5 miljoner kronor per år.

Notera att Idre Fjäll under normala omständigheter och det senaste bokslutsåret inte tjänade några pengar i rörelsen.

Att nu under kristider och förhållanden som innebär nästan noll kronor i intäkter resten av 2020 för Idre Fjäll. Att tro på möjligheten till amortering av det nya lånet är fullständigt orealistiskt och en underskattning av normalt tänkande människor i Älvdalens kommun.

Ett resultat av denna ohållbara situation är nu att Idre Fjäll inkommit med en begäran om ett kommunalt borgensåtagande för ytterligare åtskilliga miljoner kronor.

Säg ett kraftfullt nej till ny borgen, som annars innebär förlorade pengar för kommunens invånare. Det finns nya köpare- efter en likvidation – som med kraft kan utveckla norra Dalarnas fjällvärld inom den närmaste framtiden.

Allan Pettersson

Fd Styrelsemedlem Idre Fjäll

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel