Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Sacrédeus (KD): Återupptäck ett land – det är vårt Sverige

Så här inför midsommarhelgen, vår ”andra nationaldag”, tillika två veckor efter vår frihetsdag den 6 juni, kan det kanske låta märkligt att påstå att det finns ett land för många av oss att upptäcka, eller kanske snarare återupptäcka, denna sommar. Landet heter Sverige.

Hemmasemester, så kallad hemester, i vårt land, öppnar nya dimensioner att se hembygdens Dalarna och delar av vårt Sverige, inte bara därför att vi befinner oss i exceptionella tider av coronaepidemi.

Mentalt har landet vårt tagits närmast för givet, för oss födda och uppväxta här, som en självklarhet, något som bara finns. Gradvis har en mentalitet skapats, att särskilt intressant och spännande är inte det egna landet – eller ens grannarna i Norden.

Inte bara för att det är grönare andra sidan ån, i länder längre bort, utan också har en krypande känsla slagit rot inom allt fler av oss: sitt eget land och det egna folket, det vet man hur de (vi) är, här finns inte så mycket nytt att upptäcka.

Men handen på hjärtat: hur stor andel av befolkningen i Stockholm, eller ens i Dalarna för den delen, har besökt Sveriges samtliga 25 landskap eller 25 största städer?

Med efterkrigstidens uppbyggnad av välstånd och välfärd, samt nästan oändliga – och fantastiska – möjligheter att resa, tenderar vi att ta saker och ting för givna som inte är det. Vi blir hemmablinda.

Lätt blir det också så att vi inte tillräckligt ofta och med allvar påminns om att din och min insats, inställning och moral, gör skillnad för svårt gemensamma liv i det land som är vi välsignats med.

Men det är alltid värt uppoffringen: för Sveriges skull, vårt folks fred, frihet och demokrati.

Hur kan då midsommarhelgen, som en uppföljning av Nationaldagen, årgång 2020 bidraga till att ens eget land ”upptäcks” eller ”återupptäcks”?

Det är ju ändå här jag verkat och levt, är mantalsskriven och medborgare i, i hela eller stora delar av mitt liv – förvisso för nysvenskar, i åtskilliga fall, en betydligt kortare tid.

Låt oss stärka formerna för vad som binder oss samman i Sverige – och vad vi svenskar minns, tillsammans.

När pingsten nyligen firades var centrala texter i våra kyrkor insatta i miljön kring firandet av judarnas lövhyddohögtid 50 dagar efter deras påsk, hur bibelberättelsen då för 2000 år sedan knöt an till ökenvandringen efter uttåget ur Egypten mer än i sin tur ytterligare tusen år dessförinnan.

Ännu i dag minns, markerar, högtidlighåller och firar det judiska folket denna frigörelse från träldomen. Tveklöst är det en enorm styrka och djupa rötter för att hålla samman den judiska kulturen och religionen.

Just midsommarhelgen, som en ”andra nationaldag”, ger oss svenskar möjlighet att reflektera i samma riktning. Inte minst gäller detta med hemester under coronaepidemins 2020, tillika precis 500 år, ett halvt årtusende, sedan dramatiska händelser ägde rum som Stockholms blodbad, Gustav Vasas besök i Dalarna samt viktiga tal utanför Mora kyrka.

Allt detta var avgörande processer som inledde självständighetskampen och utmynnade i vår frihetsdag 6 juni 1523 följt av Gustav Vasas inridande i huvudstaden just midsommarhelgen samma år – då ditt och mitt, ja, vårt, kära Sverige blev ett eget land.

Lennart Sacrédeus (KD)

Mora kommunfullmäktiges ordförande

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel