Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Så länge det finns folk som använder älvarna som soptipp kommer inte haven att kunna tillfriskna

Vissa strandsträckor är fulla med allsköns bråte. Flytblock och plaster av olika slag ligger inklämda i bergskrevor och buskage. Vid högvatten och blåst skavs materialet sönder och bildar miljoner små plastpartiklar. Ibland kan det se ut som rena issörjan och vid nästa besök har det mesta sköljts bort. Mikroplasterna hamnar i vattendrag, sjöar och så småningom i havet. Fiskar fåglar och andra djur luras att tro att det är mat som de kan äta. Många djur får i sig stora plastbitar som fastnar i magen och tarmarna och går en plågsam död tillmötes. Fiskarna får i sig mikroplaster och partiklarna hamnar hos människan som äter fisken.

Östersjön klassas som ett av världens mest förorenade hav. Havet är i akut behov av hjälp efter en lång tids nedskräpning av oss människor, industrier och jordbruk.

Låt bli att kasta skräp i Dalälven. Eftersom jag bor vid Bäsingens strand kan jag både se och iaktta hur det skräpas ned. Jag går varje sommar efter vissa strandsträckor och kan se vad "lortfolket" åstadkommit. En del båtfarare går iland och lämnar skräpet kvar på stranden exempelvis grillar, ölburkar, fiskedon, plastdunkar, till och med hela sopsäckar.

Se också till att förankra båtbryggorna så att de inte åker med strömmarna i älven och dra upp och sanera de gamla. De innehåller för det mesta impregnerat virke och flytblock av frigolit eller plasttunnor. Ta reda på det impregnerade virket när ni tillverkar nya bryggor. Virket hamnar annars i vikar och vassar som både försurar och förpestar miljön och ruttnar nästan aldrig ner.   

Surra fast plastdunkar, leksaker, plastpåsar med mera så att det inte hamnar i vattnet. När en vanlig  plastpåse åldras och vittrar sönder bildas miljontals små mikroplaster som är farliga både för människor och djur. Plasten försvinner aldrig. 

Hur kan man då bidra till en miljöförbättring? Jo genom att:

Göra dem som bor vid älvar och sjöar medvetna om vad nedskräpningen ställer till med.

Förklara att det är vi själva som är skyldiga att förhindra fortsatt nedsmutsning, inte minst för våra barn och efterkommande generationer.

Anordna städdagar efter älvens stränder och sidosjöar. Skulle ge snabb effekt, utrustning finns.

Byta ut de gamla tvåtaktsmotorerna och helst använda miljöbensin.

Uppvakta kommuner, länsstyrelser, regering och riksdag för att få stöd och medel till städdagar.

Äta ekologiskt så ofta du kan. Konstgödsel och bekämpningsmedel bidrar till övergödning av sjöar och hav.

Upplysa om EU:s vattendirektiv, nationerna ska värna och förbättra vattendragen.

Kurt Bertlin

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel