Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: S, med flera: Stå upp för den svenska modellen – parterna ska ha makten över arbetsmarknaden!

Idag presenterades den omtalade Lasutredningen. Många är vi som reagerat på hur stor slagsidan är till fördel för arbetsgivaren och hur detta går på tvärts mot vad som står i Januariavtalet, nämligen att förändringar i Las inte får rubba balansen mellan parterna.

Sveriges problem är inte att människor har för mycket trygghet på jobbet. Tvärtom. Otryggheten har ökat och spridit sig brett i arbetslivet, genom timanställningar, visstider och andra osäkra anställningar. Det märks för hela befolkningen, inte minst bland våra unga.

Den svenska modellen har länge visat prov på stor flexibilitet, tack vare att det är arbetsmarknadens parter – och inte politiken – som tillsammans bestämmer. På så vis kan fack och arbetsgivare finna vägar framåt som passar dem utifrån rådande läge, och det är enkelt att anpassa för olika branscher efter deras behov. Alla insatser som gjorts nu under våren med permitteringsvtal mellan fack och arbetsgivare är ett tydligt exempel på att vi inte bara har en modell som fungerar, vi har ett system som är bra.

Att då mitt under den värsta krisen i modern tid – med en backande ekonomi och ökande arbetslöshet – föreslå att öka otryggheten är helt fel väg att gå och innebär stora risker. Ett sådant beslut kan bara leda till att samhället dras isär. För vissa grupper byggs en arbetsmarknad där otrygghet inte bara blir det nya normala, utan där otryggheten också blir permanent.

Därtill så är många av förslagen på lösningar också alldeles för förenklade för att göra nytta annat än att låta bra i den offentliga debatten. Ett sådant förslag är idén om fler undantag i Lagen om anställningsskydd (Las). Företag kan redan idag behålla kompetent personal, efter att fack och arbetsgivare förhandlat fram vad som är rätt kompetens. Det är en väl fungerande ordning för båda parter som skapar flexibilitet utan att skada den enskildes trygghet i onödan.

Vi förstår samtidigt att det finns behov att modernisera arbetsrätten. När arbetsmarknaden och ekonomin förändras behöver arbetsrätten förbättras. Varken fack eller arbetsgivare är helt nöjda med hur arbetsrätten fungerar idag. Allmän visstid innebär i praktiken att arbetsgivarna fritt kan säga upp en arbetstagare, även om formen är en annan. Ett annat exempel är så kallad ”hyvling” som i praktiken är en uppsägning på deltid. Arbetsgivarna har naturligtvis helt andra ingångar och behov.

Flexibilitet är viktigt – men frågan är flexibilitet för vem? Och på vems bekostnad?

Det är här förhandlingar bör ta vid så att Sverige – precis som tidigare genom historien – får ut det bästa möjliga för svensk arbetsmarknad idag. Kasta utredningen i papperskorgen och återupprätta den svenska modellen där arbetsmarknadens parter gör upp om hur de vill att ordningen ska vara.

Lars Isacsson, ordförande Socialdemokraterna Dalarna

Lena Jonson, vice ordförande LO-distriktet

Kim Söderström, ordförande Byggnads GävleDala

Malin Ragnegård, ordförande Kommunal Bergslagen

Lars Halvarsson, ordförande IF Metall Dalarna

Sara Fernlund, ordförande Handels avd 13

Kalle Sahlin, ordförande IF Metall Bergslagen

Julia Johansson, ordförande SSU Dalarna

David Aura, ordförande Elektrikerna Gävledala

Kent Christensen, Transport avd. 88

Lars Nyman, GS-facket avd 12

Fredrik Adolfsson, Målarna avd 10

Hans Unander, facklig ledare Socialdemokraterna Dalarna

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel