Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: S måste ta ansvar över försvarspolitiken – annars kör vi borgerliga över dem!

Två gånger per år tar jag på mig uniformen och tjänstgör i Hemvärnet tillsammans med en elektriker, en lärare, en lokförare, en barnskötare och en som jobbar med hjälpmedel. Vi är alla en del av en alldeles för tunn grön linje om det värsta skulle inträffa. Svenskt försvar har inte varit så här eftersatt sedan 30-talet.

I min andra roll är jag förtroendevald för Centerpartiet i Falu kommun, bland annat som ordförande i en nämnd. I den rollen följer jag bekymrat hur regeringen hanterar försvarspolitiken – hittills har de inte skjutit till pengarna som behövs för att göra verklighet av det som alla partier var eniga om i försvarsberedningens rapport Värnkraft från 2019.

Vi behöver ha en politisk samsyn i försvarsbeslut så att de blir långsiktiga och gedigna, hållbara och kraftfulla. Men går inte samsyn att nå behöver vi göra som förre ordföranden för försvarsberedningen Björn Von Sydow (S) föreslagit: de borgerliga partierna och Sverigedemokraterna måste köra över Socialdemokraterna i riksdagen.

Vi är inne i en mycket allvarlig tid där Sverige är den strategiskt svaga länken i ett hett konfliktområde. Sverige är inte med i NATO och har under årtionden försvagat försvaret. Sker en konflikt i Arktis eller i Östersjön är svenskt territorium av stort, eller rent av avgörande, strategiskt intresse. Det gör att en konflikt kan komma att inledas mot Sverige. Alltså finns en väldigt stark anledning att lyssna på Björn von Sydow (S) som anser att hans eget parti ska ”köras över” i riksdagen om de inte ändrar sig.

Sverige la 1997 två procent av BNP på Försvaret och under Thorbjörn Fälldins (S) regeringstid handlade det 3 procent. Då fanns det substans bakom orden ”Håll gränsen”.

Den nutida Försvarsberedningen har förhandlat fram vad som får beskrivas som en bra början till att återställa försvarsförmågan i rapporten Värnkraft. Socialdemokraterna ville dock inte binda sig vid finansieringen på 1,5 procent av BNP fram till 2025 – Centerpartiet och Liberalerna piskade dock fram en uppgörelse i budgetförhandlingen i fjol.

Det har därefter visat sig att en del poster i budgeten har dubbelräknats så att det saknas pengar för genomförandet. Finansen smög bort uppräkningen vilket ytterligare undergrävde möjligheten att genomföra förslagen och andra fördyringar har dessutom tillkommit.

Behoven är stora, särskilt för att hänga med i den tekniska utvecklingen. Kostnaderna för att ligga kvar med den organisation av Försvaret från 2015, som är för otillräcklig, är cirka 168 miljarder kronor. Det är stora belopp men låt oss då förstå att det är nödvändiga pengar i den tid vi nu lever i och med tanke på vårt strategiska läge. Sverige är värt att försvara – befolkningen, friheten och vårt sätt att leva!

Om Socialdemokraterna inte vill vara med och ta ansvar för svenskt försvar och genomföra överenskommelserna i rapporten Värnkraft så hoppas jag att vi borgerliga partier och Sverigedemokraterna gör som försvarsberedningens ordförande Björn von Sydow (S) efterlyst: kör över regeringen.

Här sitter mitt eget parti, Centerpartiet, i en nyckelposition. Men än är det inte försent för Socialdemokraterna att vända och göra det rätta. Gör de det ska de självklart tas emot med öppna armar.

Det är tillsammans som Sverige försvaras bäst. Det har elektrikern, läraren, barnsköterskan och vi andra förstått genom Hemvärnet. Det vore bra om regeringen nu förstod det samma.

Camilla Andersson Sparring (C), korpral i Hemvärnet

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel