Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: S i Mora: Var finns ärligheten i dag ?

För en tid sedan sändes en dokumentär i tv om Tage Erlander som var vår statsminister och landsfader i över 20 års tid. När han avgick från posten som statsminister så frågade reportern efterträdaren Olof Palme vad han lärt och minns främst av Tage Erlander blev svaret; ”Ärlighet i politiken”. Utan tvekan borde dessa ord med dess innebörd vara grunden än idag för de beslut som fattas på olika nivåer i dagens samhälle. Från regering, riksdag, region som kommunfullmäktige och kyrkofullmäktige.

Tyvärr kan flera än jag konstatera att dessa tre ord ”Ärlighet i politiken” har bleknat och en del gånger så syns den inte ens.

Dalademokratens chefredaktör Göran Greider skrev häromdagen: ”S-politikerna som gick över till kapitalet.” En artikel som visar vilket svek och förakt som dessa personer visar trogna socialdemokrater. Jag ställer mig åter frågan Var finns inte ärligheten i dagens politik? Ärligheten ska finnas hos samtliga partier. Hos alla förtroendevalda i beslutande församlingar även i kommunstyrelse och kyrkoråd med flera. Detta ska vi inte göra något avkall på. Jag har även fått erfara att ärligheten även i kyrkorådsbeslut mer och mer naggas i kanten vilket oroar.

Tyvärr kan jag konstatera att flera Dalakommuner har blivit bländade av marknaden och kapitalism. De har helt glömt att demokratin är överordnad marknaden. Medborgarna får inte en meningsfull dialog före beslut i viktiga frågor.

Som ursäkt säger de att kommunen har en utarmad offentlig sektor och därför säljer ut delar av sitt fastighetsbestånd. Att sedan hyra tillbaka fastigheten som de tidigare ägde blir utan tvekan på sikt dyrare än att äga den själv. Jag ser även på nära håll att min hemkommun Mora bländas av marknaden då det gäller nya ägardirektiv till AB Mora strand som innebär att sälja ut lägenheter ur fastighetsbeståndet. Ett kortsiktigt tänk.

Avslutningsvis manar jag samtliga förtroendevalda att följa Tage Erlanders framgångsrecept ”att vara ärliga i politiken”. I dag liksom tidigare vill våra medborgare känna tillit och trygghet från sina förtroendevalda.

Det skulle ge hopp och framtidstro som vi så väl behöver i dessa coronatider.

Arne Pettersson (S) Mora

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel