Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: S: Ett av världens bästa pensionssystem

De som varit med och byggt landet genom sitt arbete har lagt grunden för vår gemensamma välfärd. De har rätt till en trygg ålderdom, något annat duger inte i det starka samhället. Därför är trygga pensioner en avgörande kärnfråga för oss socialdemokrater. Nu höjs pensionerna för dem med lägst pensioner och under det kommande året kommer vi ta strid för ytterligare höjningar av pensionerna.

Vi måste kunna lita på att när vi blir äldre, då har vi den välfärd vi behöver och den ekonomiska trygghet vi förtjänar. Bra pensioner är därför det yttersta kvittot på att samhällskontraktet fungerar. När du gjort din plikt, ska du också kunna kräva din rätt.

Vi har ett av världens bästa pensionssystem om man ser till dess utformning. Det är självständigt och långsiktigt hållbart. Men det stora problemet är att det inte levererar tillräckliga pensioner. Alldeles för många människors pensioner är helt enkelt för låga.

Det är vår skyldighet att göra mer. Pensionerna ska höjas. Här är vår plan för bättre pensioner.

1. Från och med den 1 januari höjer vi pensionerna för de som har lägst pensioner. Vi stärker det så kallade grundskyddet genom att nivån i garantipensionen höjs med 200 kronor per månad och taket i bostadstillägget höjs från 5600 kronor till 7000 kronor. Det här innebär att 675000 svenskar, framförallt kvinnor, får högre pensioner.

2. Det måste löna sig mer att ha arbetat ett helt arbetsliv. Skillnaden i pension mellan de som arbetat hela livet och de som inte gjort det är idag för liten. Därför vill vi höja pensionerna för dem som slitit ett helt arbetsliv.

3. Pensionerna måste hålla långsiktigt. Vårt mål är att man ska få minst 70 procent av slutlönen i pension. Det kräver att mer pengar kommer in till pensionssystemet. Därför vill vi höja pensionsavgiften till den nivå som det ursprungligen var tänkt, 18,5 procent.

Landets äldre ska hedras, inte straffbeskattas, inte hänvisas till ett liv i fattigdom. I det starka samhället blir du inte fattig när du blir gammal. Nu tar vi nästa steg för högre pensioner.

Ardalan Shekarabi (S)

Socialförsäkringsminister

Patrik Engström (S)

Riksdagsledamot

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel