Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Runnberg lyfter en viktig fråga men åtgärder för ökad trygghet i Borlänge är i full gång

Replik: Bra att Jens Runnberg sätter fokus på trygghetsfrågor. Fler ska känna sig trygga i Borlänge. Vi politiker jobbar målmedvetet och tillsammans med andra samhällsaktörer för att uppnå detta. Trygghet är nämligen en av de viktigaste utgångspunkterna för oss som leder kommunen.

Känslan av trygghet kopplas ofta till oron för att bli utsatt för brott även om vi vet att trygghet handlar om mycket mer än så. Antalet anmälda brott minskar i Borlänge – ändå upplever Borlängeborna en större otrygghet. Vi politiker tar detta på största allvar.

Att minska kriminaliteten är ett långsiktigt arbete som kräver samverkan mellan flera aktörer. Dels handlar det om att sätta stopp för dem som begår brott men framför allt handlar det om att ge människor andra alternativ än att ägna sig åt brottslighet.

I Borlänge kommun har vi beslutat om en rad åtgärder och en handlingsplan för ett utvecklat och sammanhållet brottsförebyggande arbete utarbetas just nu. Arbetet med unga i sociala insatsgrupper ska förbättras och på två pilotskolor samverkar redan skolan och socialtjänsten för tidiga insatser. Ett samlat stöd till föräldrar ska utvecklas och samverkan kring ungas hälsa stärks. Dessutom är en handlingsplan mot våld i nära relationer är strax klar.

Ett av de viktigaste förbättringsområdena är samverkan med civilsamhället. I alla positiva exempel över lyckade brottsförebyggande insatser nämns föreningars viktiga roll. Vi behöver skapa bättre former för den typen av samverkan i Borlänge kommun. I dagarna fick vi positivt besked om medel från Delegationen mot segregation som gör att vi kan lägga extra kraft på just arbetet med samverkan med civilsamhället.

Ett fortsatt gott samarbete med Polisen är ytterligare en förutsättning för att vi ska lyckas. Fler områdespoliser är på väg hit till Borlänge. Det ökar både möjligheten att ta fast dem som begår brott och att jobba förebyggande.

När civilsamhället, kommunen och Polisen samverkar effektivt och klokt kan vi minska brottsligheten och öka känslan av trygghet. Vi har förutsättningarna. Nu ska vi jobba hårt tillsammans!

Karin Örjes (C), kommunalråd i Borlänge

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel