Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Rökförbudet - en frihetsreform att vara stolt över!

Annons

Jag är stolt över rökförbudet. Från och med 1 juli är bland annat lekplatser, busshållplatser och uteserveringar rökfria. Det gynnar hela samhället ekonomiskt såväl som hälsomässigt men även anställda i restaurang- och krogmiljöer gynnas.

För friheten: Det moderata ungdomsförbundet, MUF Dalarna, nämner i sin debattartikel att varje myndig människa borde få välja själv om man ska röka eller inte. Det är precis därför rökförbudet är så otroligt viktigt. Uteserveringarna ska vara en plats för många att vistas på utan att behöva utstå passiv rökning. Enligt cancerfonden orsakar passiv rökning omkring 400 fall av hjärt- och kärlsjukdomar varje år.

I sommar ska varje uteservering i Sverige vara tillgänglig för alla. Den föräldraledige med barnvagn inte ska känna sig tvungen att gå när röken når hens bord, tonårskillen med astma som sitter och dricker något kallt med sina kompisar ska slippa lämna när röklukten blir för påtaglig och alla andra som inte röker ska inte öka sina risker att drabbas av cancersjukdomar.

Jag förstår mycket väl att ni inte håller med MUF, "så mycket till så få som möjligt" eller vad är det ni brukar förespråka? Ni vill se uteserveringar för dem få - inte till dem många. Ni beskriver att rökförbudet inskränker er frihet, samtidigt som ni vill använda er frihet till att röka på uteserveringar för att inskränka andras frihet.

Den liberala friheten i sitt ärligaste sken.

För arbetsmiljön: Ni i MUF påstår att rökförbudet kommer att medföra ökade problem för krögare och ordningsvakter med stök och bråkiga gäster. Rökförbudet är en fantastisk reform för de anställda. För stöttning där rökförbud redan är verklighet såväl som för arbetsmiljön. Innan rökförbudet trädde i kraft kantades serveringspersonalens arbetsdagar av passiv rökning - en av de största orsakerna till cancer. Att kunna ge dessa människor en bättre arbetsmiljö och ett längre och friskare liv är för mig motiv nog för att försvara rökförbudet.

För folkhälsan: Medan MUF drev kampanjer om snus inför EU-valet, och nu den så kallade ”friheten” för några få att röka på uteserveringar på bekostnad av dem många, driver Socialdemokraterna reformerna för en minskad förekomst av cancerframkallande ämnen på arbetsplatser.

Enligt cancerfonden kostar rökning drygt 5000 liv per år i Sverige vilket utgör ett större antal dödsfall än trafikolyckor och självmord tillsammans. Vi arbetar mot en nollvision av trafikolyckor och därför är det inte mer än rätt att också ta kampen för dödsfall relaterat till rökning. Enligt "Cancer Research UK" resulterade rökförbudet som infördes i Storbritannien för några år sedan i 1,9 miljoner färre rökare.

I sommar är uteserveringarna tillgängliga för alla - för den föräldraledige med barnvagn, för tonårskillen med astma och för alla dem många som rökförbudet räddar livet på. Vi ses i solen!

Johanna Karlén, vice ordförande SSU Dalarna

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel