Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Regionråden: Ökad valfrihet och tillgänglighet med Dalasamverkan

Bristande tillgänglighet är ett av de största problemen inom vården generellt sett. Det är sällan brist på pengar som gör att vårdköerna växer, snarare avsaknad av rätt kompetens på rätt plats och brist på flexibilitet. Dalasamverkan satsar 20 miljoner kronor på utökade öppettider på vårdcentralerna under kvällar och helger och drop-in-tider. Vi vill att vårdcentralerna anpassar öppettiderna till när medborgarna har möjlighet att ta sig dit, så att man slipper ta ledigt en halv dag från jobbet. ”Valfrihet” och ”flexibilitet” bör vara två ledord inom Region Dalarna verksamhet kombinerat med tryggheten i en bättre kontinuitet och fast läkarkontakt.  Dalasamverkan överför även mer resurser till primärvården. Det är där den största ekonomiska satsningen görs i budget 2021 med sammanlagt 49,3 miljoner kronor plus jämfört med 2020.

Det är alldeles för svårt att starta en vårdcentral idag. I Regionplanen för 2021 ger vi därför i uppdrag att utreda modeller med olika innehåll i vårdcentralsuppdraget. Vårdcentralerna ska inte alla behöva vara stöpta i samma form, med liknande innehåll. Utbudet av vårdställen skulle sannolikt öka om man istället tillät mindre omfattande uppdrag på vissa ställen och en bredare palett på andra. Det bör dessutom gå att hitta luft i systemet och utnyttja vårdresurserna bättre. De växande vårdköerna som nu uppstår på grund av Corona-virusets framfart behöver mötas med ett mer innovativt och smartare arbetssätt.

Dalasamverkan kommer alltid att sätta kvaliteten i främsta rummet oavsett om utföraren är privat eller offentlig. Vi kommer dock inte stillatigande se på när verksamheter visar röda siffror år efter år eller inte klarar av att begränsa antalet hyrläkare. Då bör det finnas möjlighet att lägga ut på entreprenad för att åstadkomma en nystart, vilket vi också försöker underlätta.

Att medarbetarna är vår viktigaste resurs blir extra tydligt i dessa tider. Svaren på den medarbetarenkät som skickades ut hösten 2019 visar glädjande nog på ett positivt resultat på områdena ”motivation”, ”styrning” och ”ledarskap”. För att personalen ska orka måste vi ha ett hållbart arbetsliv där medarbetarna inte bara står ut utan faktiskt ser fram emot en ny arbetsdag. Det är Dalasamverkans mål att minska sjukfrånvaron med en procentenhet jämfört med år 2019. Eftersom motion bevisligen minskar sjukfrånvaron och som ett sätt att visa uppskattning till dem som kämpar varje dag inom vården sätter vi därför av 4,5 miljoner kronor till att höja friskvårdsbidraget med 500 kronor per år.

Dalasamverkan Regionråden

Ulf Berg (M)

Sofia Jarl (C)

Crister Carlsson (M)

Birgitta Sacrédeus (KD)

Lisbeth Mörck-Amnelius (DSP)

Kerstin Lundh (MP)

Bo Brännström (L)

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel