Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Regeringen tar inte risken för mygginvasion på tillräckligt stort allvar

Risken för en mygginvasion runt om i landet är stor i år. Frågan är större än vad regeringen verkar vilja inse. Att man inte ger fleråriga tillstånd för myggbekämpning, visar på hur oförmögen regeringen är på att se allvaret.

Alla vi som bor utanför storstäderna vill ha trygghet och vi vill kunna skydda våra husdjur och erbjuda drägligt liv för boskap.

Att man inte ger fleråriga tillstånd för myggbekämpning, visar på hur oförmögen regeringen är på att se allvaret.

Alla vi som bor utanför storstäderna vill ha trygghet och vi vill kunna skydda våra husdjur och erbjuda drägligt liv för boskap.

I stora delar av Sverige har det varit en snörik vinter. När snön smälter och en rejäl vårflod sammanfaller med varma temperaturer kläcks de aggressiva översvämningsmyggorna, en art av stickmyggor. Delar av nedre Dalälven har i perioder besvärats av översvämningsmygg som drabbar boende och besökare i området. Risken är nu stor för en mygginvasion runt om i landet i år.

Samtidigt höjs röster mot att det inte finns tillräckligt med pengar för att bekämpa myggorna. Så ska det inte vara. Alla vi som bor utanför storstäderna vill ha trygghet, vi vill kunna skydda våra husdjur och erbjuda ett drägligt liv för boskap.

Men vi är även beroende av turister och nya entreprenörer. Därför oroas vi även för det lokala näringslivet som drabbas likväl som turist- och lantbruksnäringen.

Enligt ett skriftligt svar från regeringen anser regeringen att problemen med översvämningsmygg till stor del är ett regionalt ansvar. Regeringen skriver även att det är viktigt att finna långsiktiga lösningar på problemen med massförekomst av översvämningsmygg.

Vi håller med om ministerns svar att det är viktigt att finna långsiktiga lösningar. Men risken för en mygginvasion runt om i landet är stor i år. Det är därför viktigt att den kunskap som finns om långsiktiga åtgärder är samlad och kan föras vidare till berörda kommuner och länsstyrelser.

Därför är regeringens arbete och uppdrag extra viktigt. Dessvärre verkar inte regeringen inse allvaret i frågan.

Man ska kunna bo och leva i hela Sverige. Därför behöver vi få en långsiktighet i myggbekämpningen och få till ett tillstånd för bekämpning som gäller flera år i taget.

Det behövs mer resurser för mer forskning som att vi kan hitta nya och bättre metoder för att bekämpa myggen. Det är dags att vi ser att BTI fungerar och måste användas.

Områden där bekämpning ska ske får inte minskas. Vi måste också skrota metoder som inte fungerar såsom betning med kor. Det fungerar inte, det visar försök som gjorts i Värmland.

Staten bör ta ett betydande ansvar för finansieringen. Detta för att även vi utanför storstäderna har rätt till trygghet och till att kunna skydda våra husdjur och erbjuda drägligt liv för boskap. Man ska kunna leva och bo överallt i Sverige.

Carl-Oskar Bohlin (M) riksdagsledamot Dalarna

Lars Beckman (M) riksdagsledamot Gävleborg

Ulf Berg (M) oppositionsråd landstinget Dalarna

Maria Molin (M) oppositionsråd region Gävleborg

 

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel