Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Reformera strandskyddet i grunden - för landsbygdens skull!

Januariavtalet innehåller mycket Centerpolitik. En av punkterna handlar om att strandskyddet ska reformeras och nu har förhandlingarna kring denna punkt resulterat i att ett direktiv och en utredare är utsedd. Utredaren ska föreslå lagändringar som medför att strandskyddet görs om i grunden.

Det ska självklart tas i hänsyn att det ser olika ut i olika delar av landet. Tillgången till sjöar och stränder varierar i landet, liksom befolkningstäthet och exploateringstryck. Det ska bli betydligt enklare att bygga strandnära i landsbygdsområden. Förslagen ska också syfta till att dels förbättra förutsättningar för bostäder och näringsverksamhet - främst för småföretagare, besöksnäring och gröna näringar i områden med lågt exploateringstryck - dels bibehålla- eller om behov finns förstärka strandskyddet för att värna obrutna strandlinjer, den allemansrättsliga tillgängligheten och miljön i starkt exploaterade områden. Det lokala inflytandet över strandskyddet ska öka.

Det här är ett av flera förslag som kommer att ge landsbygden fler frihetsreformer och större möjligheter för företag och människor att utvecklas. Vi behöver lyfta landsbygdens bästa sidor och se till att hela landets fulla potential utnyttjas.

I flera delar av landet borde det vara självklart att kunna driva företag och bo även vid strandnära områden. För många är det en dröm som skulle innebära ökad konkurrenskraft och livskvalitet. Detta hindras dock idag av stelbenta regler - något som jag och Centerpartiet ändra på.

Vi ska givetvis behålla och värna strandskyddet i högexploaterade områden och strandlinjer med stora naturvärden. Syftet med denna reform är att öka differentieringen och förändra det generella strandskyddet i grunden - något som idag ofta verkar hämmande för landsbygdsutvecklingen.

Strandskyddet är viktigt för att skydda stora naturvärden och ett tillgängligt friluftsliv. Men situationen ser så olika ut i olika delar av landet. Just därför är det nödvändigt med ett differentierat strandskydd som tar hänsyn till detta. I Arjeplog till exempel, skulle varje invånare kunna ha tre sjöar och mer än fem kilometer strand vardera att bosätta sig intill. Det är inte rimligt att samma regler ska gälla där, i Arjeplog, som på Marstrand eller Sandhamn.

Vi i Centerpartiet vill se en ökad differentiering som tar hänsyn till landets olika förutsättningar, vi vill öka det lokala inflytandet och vi vill införa ett tydligare utvecklingsfokus i strandskyddslagstiftningen än den vi har idag som snarast hämmar den lokala utvecklingen på landsbygden.

Två gånger tidigare har riksdagen beslutat om lättnader i strandskyddslagstiftningen men resultaten har inte varit de förväntade utan snarare uppfattar många att det blivit tvärtom. Nu ska strandskyddet reformeras i grunden - tredje gången gillt!

Peter Helander (C) Riksdagsledamot Dalarna

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel