Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Rädda den lokala och globala miljön – säg nej till vindkraft

 
Vindkraft på Ripfjället
Visa alla artiklar

REPLIK: På Anders Wijkmans debattartikel "Säg ja till vindkraft på Ripfjället – för klimatets skull" den 23/9.

Anders Wijkman försöker skrämma invånarna i Malung-Sälens kommun med overifierade klimathot och grovt vilseledande påståenden om vindkraft. Vill man ha låga utsläpp av koldioxid skulle man ha behållit och utvecklat det elsystem vi haft! Nu pågår en förödande omställning/rasering av det svenska elsystemet, i huvudsak baserad på vindkraft.

I förhållande till kärnkraft ger el från vindkraft flerfaldigt ökade koldioxidutsläpp, tiopotenser ökad användning av icke förnybara resurser, ett mindre hållbart och funktionellt sämre elsystem och kraftigt ökade elkostnader (vindkraftsländerna Tyskland och Danmark har Europas i högsta elkostnader och höga koldioxidutsläpp).

Wijkman undrar vilken värld vi överlämnar till kommande generationer. En berättigad undran när man ser de enorma ”dagbrotten” för vindkraft som breder ut sig på den svenska landsbygden. Michael Moores film ”Planet of the humans” visar på de stora miljöproblem som följer i spåren av storskaliga sol- och vindindustrier. ”Måste vi ödelägga jorden för att rädda den?” I vindkraftens spår hotas även den biologiska mångfalden och vi har ett snabbt växande berg av miljöfarligt avfall från sol- och vindkraft.

Wijkman påstår att det av ekonomiska skäl inte kommer att byggas någon ny kärnkraft i Sverige. Det är inte av ekonomiska utan av politiska skäl. Det är avsevärt dyrare att bygga ny vindkraft och att i förtid stänga fungerande kärnkraftverk är både miljömässigt och ekonomiskt bakvänt. Även påståendet att vindkraften minskar koldioxidutsläppen och bidrar till att stänga kolkraft i våra grannländer är felaktigt. Vindkraften konkurrerar i första hand med sig själv! Ju mer det byggs desto sämre blir dess ekonomi och svensk vindkraft konkurrerar med dansk och tysk vindkraft när det blåser – och när det inte blåser kommer Sverige att behöva importera eller bygga egen fossilbaserad elproduktion.

Vindkraften är inte bara problematisk för miljön utan även för elsystemets funktion och ekonomi. Vattenkraftens effektivitet minskar, slitaget ökar och ekonomin försämras. Stora investeringar krävs i ny nätkapacitet med breda ledningsgator genom hela landet (den förtida stängningen av två reaktorer i Ringhals minskar den befintliga kapaciteten i stamnätet motsvarande ett tusental stora vindkraftverk när reaktorernas förmåga att hantera reaktiv effekt försvinner). Det krävs ny balanskraft och system för nätstabilisering. Allt detta kostar både ekonomiskt och miljömässigt.

Per Fahlén, professor emeritus (energi & miljö, Chalmers tekniska högskola) samt ledamot i Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien (IVA)

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel