Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Psykisk ohälsa måste förebyggas bättre – Vi (S) vill satsa på information och ideella organisationer

I dag är självmord den vanligaste yttre dödsorsaken i Sverige. Det är en konsekvens av psykiskt lidande som är outhärdlig för den som är drabbad. Självmord är en mänsklig tragedi som inte bara påverkar offren utan också deras familjer, vänner och kollegor.

Regeringen satsar stora resurser på att stärka arbetet kring psykisk ohälsa. Vi har fördubblat statens resurser för att öka den psykiska hälsan med satsningar på 1,7 miljarder kronor i år och 2,2 miljarder kronor nästa år. Men det räcker inte.

Folkhälsomyndigheten har fått i uppdrag att samordna arbetet med att förebygga självmord på nationell nivå. Trots att vi politiskt har tagit flera viktiga steg ser vi hur antalet självmord ligger kvar på en hög nivå. Vi ska uppnå nollvisionen, det finns inget annat alternativ – men det kommer att kräva fler åtgärder. Därför har regeringen nu fattat två beslut som vi tror kan göra skillnad i detta arbete:

1. Ett sätt att förebygga psykisk ohälsa och självmord är att öka kunskapen om dessa frågor i befolkningen. Personer som mår psykiskt dåligt ska inte stigmatiseras i samhället och vi måste bli bättre på att tala om dessa frågor. Därför ger vi nu Folkhälsomyndigheten i uppdrag att förbereda och genomföra en informationsinsats som ska öka medvetenheten och minska stigma kring psykisk ohälsa.

2. Vi har nyligen beslutat att ge ytterligare 10 miljoner kronor till organisationer som arbetar med att förebygga självmord för deras arbete i år. Dessa organisationer gör ovärderliga insatser genom att bland annat erbjuda hjälp till personer med självmordstankar, men även genom att stödja anhöriga och efterlevande.

Ett sätt att förebygga att människor utvecklar psykiska sjukdomar när de blir vuxna eller mår så dåligt att de får självmordstankar är riktade satsningar som gör att vi tidigt upptäcker barn och unga som mår dåligt och snabbt sätter in rätt insatser. Därför har regeringen stärkt resurserna till BUP och ungdomsmottagningarna.

Vi socialdemokrater vill att elevhälsan ska arbeta systematiskt med screening av barns och unga så att man kan få stöd och hjälp direkt i mobilen och arbeta med att förebygga psykisk ohälsa och självmord i skolan. För oss går välfärden före skattesänkningar.

Annika Strandhäll (S) socialminister

Här kan du få hjälp:

HjälplinjenTel: 0771 22 00 60. Alla dagar kl.13-22. 

Jourhavande medmänniskaTel: 08 – 702 16 80. Alla dagar 21-06.

SPES telefonjourAlla dagar kl. 19-22. För dig som är närstående till någon som tagit sitt liv. Tel: 08-34 58 73.

Tiliachatten www.foreningentilia.se chatt varje dag 21-22.30.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel