Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Privatisering hjälper inte barn i Dalarna med psykisk ohälsa

Vi socialdemokrater i Region Dalarna reagerar starkt på det blågröna styrets förslag att införa vårdval för privata vårdbolag i barn- och ungdomspsykiatrin (BUP) i Dalarna. Förslaget har dessutom, helt missvisande, presenteras som lösningen för att öka tillgängligheten till vården för barn och unga med psykisk ohälsa.

Vårdval innebär en privatisering, där privata bolag får möjlighet att fritt etablera sig i länet och få fri dragningsrätt på skattepengar. Det är en form som såklart gynnar de privata vårdföretagen, men knappast patienterna.

Det man kan se i andra regioner är att privatiseringarna gör att snabba behandlingar blir mer lönsamma för företagen, medan de svårast sjuka patienterna får sämre hjälp. Region Kronoberg var först ut i landet med privatiseringar inom BUP, och där krävdes tredubblade ersättningar för att över huvud taget få in något företag. Fortfarande har man ingen etablering utanför Växjö, så vårdvalen har i praktiken blivit en centralisering av verksamheten.

Det är väldigt oroande att tillgängligheten på BUP minskat de senaste åren, och det drabbar såklart barn och unga. Vi skulle behöva se över helheten ordentligt och stärka upp där det behövs. Vi tror på den egna verksamhetens förmåga att göra det.

Man ska också komma ihåg att BUP är specialiserad vård, och vi behöver också stärka de tidigare insatserna; samtalsmottagningarna, ungdomsmottagningarna, elevhälsan, socialtjänsten och hur dessa samarbetar. Många unga behöver någon att få stöd av. Vi behöver fånga upp fler barn och unga tidigare. När fler får hjälp tidigare så kommer också väntetiden minska till den specialiserade vården hos BUP.

Privatiseringar riskerar att slå sönder verksamheterna. För några månader sedan var det ambulansen, och nu är det barn- och ungdomspsykiatrin. Det blågröna styret har uppenbarligen så liten tilltro till sin egen förmåga att styra verksamheten att deras enda idé är privatiseringar.

Men barn och unga med psykisk ohälsa behöver inte fler vinstdrivande bolag, i stället behöver de tidiga insatser av hög kvalitet, och bra samverkan mellan skola, vård och familj.

Elin Norén (S), oppositionsråd Region Dalarna

Per-Inge Nyberg (S), ledamot hälso- och sjukvårdsnämnden

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel