Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Debatt: Politiskt självmål – skolranking kan ses som bokslut över åtta år av rödgrönt styre i Falun

Annons

Replik: Ett typiskt politiskt självmål, när Liza Lundberg (S) hänvisar till Lärarnas Riksförbunds ranking av Falun som Sveriges fjärde sämsta skolkommun utifrån statistik för läsåret 2017/2018. Det kan ses som ett bokslut över åtta år av rödgrönt styre i Falun.

När Liza fortsätter resonemanget att det krävs stora insatser och att det är helt fel att stoppa huvudet i sanden, är vi helt överens. När vi nu förhoppningsvis kan lägga omvalets politiska pajkastning bakom oss och äntligen arbeta framåt så kommer just de åtgärder som Liza efterfrågar och rimligtvis kommer att stödja.

Åtgärderna kan grupperas i tre huvudområden; personal, stödtjänster samt skolstruktur.

Vi är helt överens om att mötet mellan lärare och elev (det vill säga undervisning) är skolans kärnverksamhet. Alla skolans resurser skall riktas mot att stödja denna kärnverksamhet. Resurser som inte tydligt kan kopplas till förbättrad kvalitet på kärnverksamheten skall riktas om eller helt enkelt ifrågasättas. Det är ett tufft och många gånger impopulärt arbete, men det måste göras. Vi kan inte fortsätta driva verksamheten utan förändringar och hoppas att det löser sig av sig självt.

Falun har enormt goda förutsättningar i form av hög skattekraft, låg arbetslöshet, hög studienivå, få eller inga utanförskapsområden, etcetera. Att vi levererar sjunkande måluppfyllnad i skolan och stora underskott är inte ett resultat av dåliga förutsättningar, det är ett resultat av bristande ledarskap och en passiv tillbakalutad politik. Det är ett resultat av bristande samordning av de stora resurser och goda förutsättningar som vi har, och har haft under lång tid. Inte minst under de senaste åtta åren.

Nu börjar resan mot den skola i världsklass är såväl moderaternas som hela falualliansens gemensamma målsättning. Eftersom tiden går fort och varje dag räknas för de barn som går i Faluns skolor så kan åtgärderna inte vänta. De förslag till beslut som behandlas i KF, KS och nämnd är publika och kan följas av alla intresserade medborgare. Där kan man själv bedöma vilka som är beredda att ta ansvar, och vilka som hoppas att allt skall lösa sig av sig självt.

 

Björn Ljungqvist (M)

Ordförande Barn- och Utbildningsnämnden Falu kommun

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel
Annons