Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Politiker i Dalarna förstår inte skillnaden mellan fakta och åsikt

 
Hastighetssänkningen av 90-vägarna i Dalarna - till 80.
Visa alla artiklar

I DT går att läsa hur Gagnefs kommunalråd Fredrik Jarl (C) ondgör sig över att hastighetsbegränsningen längs riksväg 70 från Djurås och till Älvdalen ska sänkas från 90 till 80 km i timmen. Trafikverket anger att grunden för en sådan sänkning är ökad trafiksäkerhet och mindre koldioxidutsläpp.

Politik är en fråga om tro och tyckande, en fråga om personlig åsikt. En del tycker att låga skatter är viktiga medan andra finner att jämlikhet mellan olika människor är grunden i samhällsbygget – helt inom grundlagens rätt till åsiktsfrihet för var och en.

Förutom politik, åsikter, tro och tyckande finns matematik och fysik. Matematiska och fysiska samband är fakta. Visst finns inom matematik och fysik områden som är så nya att vetenskaplig konsensus ännu inte uppnåtts men att en bil som kör i 80 har 20 procent mindre rörelseenergi än en bil som kör i 90 är ett synnerligen väletablerad faktum.

Utvecklingen av krocksäkra bilar stöds av vetenskap och erfarenhet och har dessutom verklighetsförankring. Det är också ett väletablerat faktum att en bil avger mindre koldioxid när den kör i 80 än när den kör i 90. En bilförare kan själv förvissa sig om att så är fallet genom att på eget initiativ köra i 80 en mil och jämföra bränsleförbrukningen med att köra i 90 en lika lång sträcka.

När centerpartisten Fredrik Jarl avfärdar kända fakta som att lägre hastighet innebär mindre skador vid en olycka och mindre koldioxidutsläpp blir jag rädd. När Jarl säger att: ”argumenten om färre dödsfall, miljövinster och annat är bara akademiska och teoretiska beräkningar” visar han att han inte förstår skillnaden mellan å ena sidan tro och tyckande och å andra sidan rena matematiska och fysiska faktum. Citatet visar att Fredrik Jarl inte förstår skillnaden mellan att befinna sig på en spelplan där åsikter ska mötas och en spelplan där regelverket utgörs av icke förhandlingsbara fakta.

Inom politik behövs faktaunderlag som bygger på vetenskaplig forskning när beslut ska fattas och det behövs förtroendevalda som inte avfärdar dessa vetenskapliga fakta.

Tyvärr befarar jag att centerpartisten och kommunalrådet Fredrik Jarl inte är ensam om att inte förstå skillnaden mellan åsikter och fakta med tanke på den debattartikel som samtliga ordföranden för Dalarnas kommunstyrelser skrev under inför en tidigare hastighetssänkning från 90 till 80 på några vägar i Dalarna.

Att motsätta sig en åtgärd som sparar liv på flera sätt visar också att man inte förstår det lidande som den som drabbas av en trafikolycka måste utstå och att vi alla blir mer och mer lidande av de klimatförändringar som ökande koldioxidhalter i atmosfären medför.

Skillnaden i tid mellan att köra en mil i 90 och att färdas i 80 är 50 sekunder – sekunder som kan vara skillnaden mellan liv och död.

Annika Rullgård

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel