Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Politiker, drabbas inte av beslutsvånda – satsa på Dalarnas infrastruktur 

Riksdagen är återsamlad efter sommaruppehållet, vilket rimligen innebär att de 349 ledamöterna återfått kraft att fatta beslut i enlighet med aktuell ärendelista. Från ett dalaperspektiv finns frågor som måste prioriteras av våra folkvalda i riksdagen.

Vår har blivit höst och fortfarande lever vi med en pandemi som präglar mångas vardag. Svensk sjukvård har drabbats av stora påfrestningar, äldreomsorgen likaså.  Besöksnäringens utmaning – inte minst i Dalarna – har varit, och är fortfarande, påtaglig. Osäkerheten om pandemins uthållighet skapar villrådighet inom de flesta samhällssektorer.

Men det mesta fungerar ändå i Sverige. Näringslivets olika sektorer är aktiva, liksom offentlig sektor. Få har förlorat sina jobb på grund av spridningen av coronavirus.

För dem som för vår talan i riksdag, län/region eller kommuner gäller det att inte drabbas av beslutsvånda. Om hjulen ska fortsätta att rulla i näringslivet måste samhällets företrädare gå före med goda exempel. Det innebär att regering och riksdag satsar på insatser för infrastruktur, vilket innebär goda effekter både på kort och lång sikt.

Dalarna skulle må bra av att få ”friska” pengar till satsningar både på vägar och järnvägar. Fördelen med satsningar inom denna sektor är att flera objekt redan är utredda lokalt och regionalt. Planerna ligger på väntelista inom respektive departement och kan därmed snabbt aktualiseras efter beslut i regering och riksdag.

Utbildningssektorn är ett annat område som är förtjänt att tas tillvara när det gäller att få effekt i form av resultat för satsade pengar. Högskolan Dalarna är säkert lyhörd inför uppgiften att erbjuda fler ungdomar utbildning i Dalarna.

En sak till: I pandemins spår har, med all rätt, den äldre generationen kommit i fokus som en riskgrupp vi ska värna om. Men länets funktionsnedsatta har många gånger glömts bort. Flera av dem mår i dag mycket dåligt i sin isolering av en orsak de många gånger inte kan förstå. Här är en grupp i samhället som beslutsfattare har stort ansvar för.

Dessutom finns viktiga frågor som skogens möjligheter och utlokalisering av statliga verksamheten som ta upp.

Anders Hansson, ordförande i tankesmedjan Dalarnas Framtid

Fotnot: Tisdagen den 15 september klockan 18.30 har Tankesmedjan Dalarnas Framtid ett digitalt seminarium. Rubriken är Halvtid i riksdagen - vad blir viktigast för Dalarna? Medverkar gör Roza Guclu Hedin (S), Falun, Mats Nordberg (SD), Falun, Ann-Britt Åsebol (M), Falun, Peter Helander (C), Mora, Daniel Riazat (V), Falun. Samtalsledare är Emma Höen Bustos, politisk redaktör Falu Kuriren samt Anders Ahlgren, Tankesmedjan Dalarnas Framtid. Seminariet är digitalt och länk till seminariet kan man få genom att skicka ett mejl till info@dalarnasframtid.se

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel