Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Polisbristen i Idre visar på behovet av närpoliser!

Dalarnas tidningars rapportering i sommar om turerna kring semesterplaneringen för poliserna i Idre och den bristande polisiära närvaron för Norra Dalarna visar på behovet av att i framtiden koppla polisen betydligt tätare kommunerna. Det för att komma närmare lokalbefolkningen och dess demokratiskt valda företrädare.

Kristdemokraterna anser att kommunerna i framtiden måste ges rätt att finansiera närpoliser för att på så sätt markera sambandet mellan lokalbefolkning och polis eller ordningsmakt. Det var något som var betydligt mer utbrett förr - innan förstatligandet av polisväsendet 1965.

För befattningen närpolis menar vi kristdemokrater att det skulle räcka med en kortare utbildning än för ordinarie poliser – ett år skulle vara lämpligt. På så sätt skulle rekryteringen av närpoliser såväl underlättas som snabbas på.

Närpoliserna skulle fortsatt tillhöra Polismyndigheten men arbeta ännu tätare än vad som sker idag med kommunerna och de folkvaldas företrädare i kommunledningarna. Tveklöst skulle dessa utökade närpoliser kunna bidra till att kraftigt höja kvaliteten i förebyggande- och trygghetsskapande verksamhet i kommunerna – och samtidigt minska behovet av inhyrda väktare.

Liksom många andra länder måste också Sverige inse att en av de viktigaste närliggande frågorna för alla oss medborgare - det vill säga tryggheten, lag och ordning - logiskt nog också måste kopplas tydligare till just den demokratiska nivå som ligger oss alla närmast - nämligen kommunerna.

Lennart Sacrédeus (Kd) Mora kommunfullmäktiges ordförande

Göran Aronson (Kd) ledamot Mora kommunstyrelse

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel