Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Passivitet från landsbygdsministern gör att den illegala rovdjursjakten kan fortgå

Kraftfulla och ökade åtgärder mot illegal rovdjursjakt, det är ingenting som tilltalar statsrådet Sven-Erik Bucht (S), landsbygdsminister med ansvar för jakt och viltvård. Det framkom tydligt vid en interpellationsdebatt i riksdagen 19 maj med anledning av frågan från Jens Holm (V) till statsrådet, om det inte är dags att skapa resurser för att komma tillrätta med denna grova brottslighet.

Bucht ville i sitt inledande svar på interpellationen lyfta fram det ansvar för saken som jägarna själva har och han sa

"Regeringen har under ett antal år gett jägarorganisationerna bidrag ur Viltvårdsfonden för att bland annat motarbeta illegal jakt på på stora rovdjur".

Det väckte ju vissa förhoppningar inför den fortsatta debatten. Förhoppningar som snabbt kom på skam när Bucht viftade bort Holms framförda tankar på på en höjd avgift för det statliga obligatoriska jaktkortet just för att finansiera ökade insatser för de som har bevakande och brottsförebyggande uppgifter.

Något som skulle kunna inbringa mer resurser till de länsstyrelser som anställer naturbevakare och jakttillsynsmän. Bucht valde istället att peka på att, utöver jägarnas ansvar, är det envars uppgift att anmäla misstänkta jaktbrott.

Bakgrunden till Holms interpellation var larmande signaler från SLU-forskare som menar att ett femtiotal vargar årligen skjuts illegalt i landet. Detta samtidigt som två omfattande utredningar om illegal jakt på rovdjur nu pågår. Dels i Buchts hemlän Norrbotten, men också i Gävleborgs län.

Illegal jakt på rovdjur är heller ingen nyhet, men få gärningsmän fälls. Tre statliga rovdjursutredningar och en rapport från brottsförebyggande rådet har lämnat samfällda och entydiga budskap - nämligen att det pågår omfattande illegal jakt på rovdjur i vårt land. Och gärningsmannaprofilen är tämligen klockren - det är människor med jaktvapen.

Kriminologen Emil Rytterstedt har i en publicerad studie med titeln ”När stockholmarna åkt hem kan vi släppa lite på reglerna” beskrivit jägares attityder till regler och lagar i jaktsammanhang.

Det arvoderade mångåriga allmänna uppdraget till främst svenska Jägareförbundet att motverka illegal jakt på stora rovdjur, som Bucht inledningsvis hänvisade till, har inte fått märkbar effekt.

Det tilldelade uppdraget har inte fullgjorts helt enkelt och då är det närmast pinsamt att ett ansvarigt statsråd lutar sig tillbaka och förhåller sig passiv i frågan. Den omfattande illegala jakten på stora rovdjur kan då fortsätta.

Uffe Stridsberg, Vänsterpartiet, Gävleborg

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel