Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Debatt: Oroa er inte SD, folkmusiken mår fint!

Artikel 4 av 25
Kulturvalet
Visa alla artiklar

KULTURVALET: Sverigedemokraterna oroar sig för att den genuina svenska folkkulturen är hotad av mångkultur och invandring. Vi undertecknade folkmusiker har en helt annan bild. Vi är inte alls oroade. Folkmusiken mår väldigt bra. Den lever i en mångfald av musikaliska uttryck och stimuleras av alla spännande nya impulser som kommer till vårt land. 

Annons

Att konstruera en motsättning mellan kulturell mångfald och svensk tradition är både felaktigt och högst ohistoriskt. Det vi kallar svensk tradition har alltid uppstått som ett uttryck för kulturell mångfald, det vill säga lokala traditioner i möten med impulser utifrån. Så när Sverigedemokraterna säger sig vilja bekämpa den kulturella mångfalden innebär det i själva verket att man bekämpar svensk kultur. 

Alla traditioner är i förändring och skall så vara.

SD talar om svensk tradition som om den vore fast och oföränderlig. Ett sådant statiskt kulturbegrepp finns inte i verkligheten. Alla traditioner är i förändring och skall så vara. En levande folktradition har både förmågan att hålla kontakten med våra historiska rötter och vara ett uttryck för den tid vi lever i just nu. Dagens vitala experimentella folkmusikscen, där en ny generation utforskar möjligheter i arvet efter de äldre, är naturligtvis helt annorlunda än den var för 50 eller 100 år sedan.

Begreppet svensk identitet måste vara ett spektrum av olika traditioner och identiteter.

Frågan om vad det innebär att vara svensk kommer ofta upp till debatt. Problemet är att man letar efter ett svar. Det finns inte ett ensamt svar på den frågan. Begreppet svensk identitet måste vara ett spektrum av olika traditioner och identiteter i en unik blandning. Hur vi hanterar denna rikedom av olikheter kommer att vara helt avgörande för vår gemensamma framtid.

Sverigedemokraterna säger sig vilja satsa stora pengar på svensk folktradition om de kommer till makten. Vi säger nej tack! 

Visserligen behöver vi, som alla icke kommersiella kulturformer, stöd till vårt arbete. Men vi vet att i Sverigedemokraternas fall handlar det inte om ett genuint intresse för vår kultur, utan om att vilja skapa ett vi-och-dom för att kunna exkludera vissa grupper ur samhällsgemenskapen.

Sverigedemokraterna använder folkkulturen i sin propaganda.

Från många håll kommer nu reaktioner mot hur Sverigedemokraterna använder folkkulturen i sin propaganda.  Vi vänder oss till alla övriga politiska partier: 

Det är olyckligt om er oförmåga att skapa en relation till folkkulturen lämnar fältet öppet för politisk nationalism att exploatera den. Låt inte nationalisterna få monopol på svensk folkkultur! Vi avvisar bestämt alla försök att reducera den till en museal representation av nationalstaten. Uppdatera era kunskaper! Vi är en vital del av det öppna svenska kulturlivet. 

Använd oss!

 

Ale Möller, folkmusiker, professor i musik, ledamot av Kungliga Musikaliska Akademien

Ellika Frisell, spelman, pedagog Kungliga Musikhögskolan, ledamot av Kungliga Musikaliska Akademien

Per Gudmundson, spelman, verksamhetschef Folkmusikens hus

Lena Willemark, sångerska, spelman, ledamot av Kungliga Musikaliska Akademien

Lotta Johansson, folkdansare, länsmusikproducent Folkmusikens hus,

Verksamhetsutvecklare folkmusik och dans, stf Bilda

Jonas Hjalmarsson, spelman, pedagog

 

Annons