Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Öppet brev till ny eller nygammal skogsminister

Det nya året behöver ge nya och tydliga besked om svensk skogspolitik. Oavsett en ny – eller förnyad – regeringskulör förväntar vi i familjeskogsbruket klarspråk att äganderätten ska respekteras. FN:s deklaration om mänskliga rättigheter manifesterar att ”ingen får godtyckligt fråntas sin egendom”. Svensk grundlag tryggar ”vars och ens egendom” och om inskränkning ändå måste ske ”full ersättning för förlusten”.

Skogarna är på flera sätt fantastiska resurser för Sverige – och världen. För att vårda skogarna, måste landets 320 000 skogsägare i familjeskogsbruket veta att vi långsiktigt kan driva våra företag. Saknas framtidstron, undergrävs motivationen att varsamt sköta om skogarna. Utan röjning och gallring får vi varken sköna skogar för friluftsliv eller högkvalitativa råvaror för framtidens behov av miljöanpassade material och drivmedel. 

De senaste åren har skogspolitiken glidit bort från skogsvårdslagens frihet under ansvar till rader av inskränkningar. Artskyddsförordningen till exempel kan ställa skogsägaren inför besked som strider mot allt förnuft: Varken avverka eller få statlig ersättning. Lavskrikorna i hundraårig granskog i Hälsingland är kända exempel. Med sådan oförutsägbarhet kan inte en familj – i tre människogenerationer – förväntas vårda sin skog.

Nu behövs politik som står upp för rätten att äga och bruka skog – och därmed för mångfald både i skogar och bland skogsägare. 

Vi skogsägare tänker och planerar längre än träden växer. Tack vare olika familjers olika visioner kunde så mycket biologisk mångfald räddas undan den tidigare skarpt industriinriktade politiken. När skogsvårdslagen nu sedan tjugofem år medger större frihet, får inte det bli det godas fiende. Sveriges skogar klarar både naturvårdshänsyn och produktion för trähusbyggande, nya fossilfria material och biobränslen. 

Den svenska naturvårdsmodellen vilar på tre pelare: Formella avsättningar genom naturreservat och nationalparker. Frivilliga avsättningar, främjade genom skogsbrukets egen miljöcertifiering. Generella naturvårdshänsyn vid alla åtgärder i skogen. Redan är 31 procent av skogsmarken undantagen från virkesproduktion. De frivilliga och formella avsättningarna som redan har gjorts behöver nu kombineras med ett än mer aktivt brukande av skogen. Så skapar vi ekologiska, sociala och ekonomiska nyttor för hela samhället.

Till modern skogspolitik hör förstås klimatansvaret. Växande skogar tar upp koldioxid och bidrar till att rädda klimatet. Tack vare skogarnas timmer, massaved och biobränslen skapas förutsättningar för ett samhälle i samklang med naturen.

Gott nytt skogsår önskar jag hela vår planet. Välkommen du nya – eller nygamle – skogsminister. Så snart du är utsedd, ringer jag och berättar mer om familjeskogsbruket.

 

Karin Perers, Mellanskogs ordförande

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel