Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Öppet brev till Moderaterna i Dalarna

Vi skriver till er med anledning av de senaste dagarnas avslöjanden om gräddfiler i sjukvården. Det har uppdagats att patienter med privata sjukvårdsförsäkringar går före i kön till sjukvården. Det betyder alltså i praktiken att den med större plånbok kan köpa sig förtur till vården framför någon som är mer sjuk.

Tidigare har Socialdemokraterna i Riksdagen lyft ett förslag som skulle förbjuda detta. Förslaget innebär att patienter ska prioriteras utifrån behovet av vård, inget annat. När förslaget lades fram så röstades det ner av bland annat Moderaterna. Då hänvisades det till att förslaget var onödigt eftersom en sådan här situation inte skulle uppstå. Nu ser vi svart på vitt att situationen uppstått, att vårdbehovet inte längre styr vem som först får hjälp i sjukvården.

För oss är det viktigt att stå upp för att vård ska ges efter behov, vilket också är hälso- och sjukvårdslagens portalparagraf. Det sätts ur spel när det idag är möjligt att kringgå det allmänna systemet och köpa sig före i kön. I det allmänna systemet styr vårdpersonalens professionella bedömning vem som ska vårdas först. När det då är möjligt att köpa sig förtur blir det istället plånboken som styr vem som får vård. Det skapar gräddfiler för ekonomiskt starka personer och ger en ojämlik vård.

Socialminister Lena Hallengren (S) har nu sagt att hon har för avsikt att åter lyfta förslaget om att förbjuda gräddfiler i vården till riksdagen. De partier som tidigare avslog det med hänvisningar till att det var inaktuellt får nu chansen att ompröva sitt ställningstagande. Nu har Moderaterna, och andra, chansen att istället stå upp för rätten till vård efter behov.

Att sjukvårdens jämlikhet är viktig kan inte undgå någon, i många fall är den till och med livsviktig. Vi vill att Sverige ska ha en sjukvård där vård ges efter behov, och där prioriteringarna i vården görs av proffsen inom sjukvården – inte plånboken hos patienten.

Med anledning av detta vänder vi oss nu till Moderaterna i Dalarna och frågar:

Är ni beredda att ompröva ert tidigare ställningstagande och nu stå upp för principen om vård efter behov?

Maria Strömkvist (S), Riksdagsledamot

Sebastian Karlberg (S), Oppositionsråd Region Dalarna

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel