Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Öppet brev till Björn Ljungqvist (M)

Annons

Björn Ljungqvist, (M), ordförande i Barn- och utbildningsnämnden i Falu kommun, det har blivit allmänt känt att det inte finns tillräckligt med förskoleplatser i Falu kommuns ytterområden.

Det saknas förskoleplatser i Sundborn, Bjursås, Enviken, Svärdsjö och Vika. I Sundborn är efterfrågan på en förskoleplats allra störst. I Sundborn saknas det cirka 14 platser nu till våren!

Sundborn är en ort som har en positiv utveckling med nybyggnation av såväl privata intressen som av Kopparstaden. Därtill finns en generationsväxling där flera villor blir till salu och köps upp av yngre barnfamiljer. Samtidigt pågår även en mycket tydlig samhällsutveckling som påminner lite om ”1970-talets gröna våg” som gör att många yngre barnfamiljer väljer ett mer naturnära sätt att leva.

I Landsbygdsprogrammet, antaget av Falu kommunfullmäktige, står följande – citat från kapitel 7.1.4 Förskola och skola: ”Både vuxna och ungdomar framhäver förskola och skola som viktiga för en ort.”

Vidare: ”Förskola och skola skapar möjligheter för vuxna att bo och arbeta på orten, men är också spontana mötesplatser som leder till en stark sammanhållning i landsbygden.”

Samt: ”Med en bra förskola och skola på orten kan familjens utgångspunkt och trygghet finnas här medan bra förutsättningar för arbetspendling finns och ska finnas.”

Så, Björn Ljungqvist, (M), du är politiskt ansvarig för förskola och skola i Falu kommun. Hur tänker du lösa Sundborns brist på förskoleplatser? Ett tydligt svar önskas!

Susanne Norberg, Barbro Norman, Annika Östling, Gärd Hedlund, Britt Källström, Christer Pettersson och Ingalill Persson

Sundborns S-förening och Sundborns S-kvinnor

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel